Kina vil ha IT-hjelp fra India

Planene høres ut som mareritt for vestlige IT-selskaper - Kina ber nå India om et bredt samarbeid.

Planene høres ut som mareritt for vestlige IT-selskaper - Kina ber nå India om et bredt samarbeid.

De to største landene i verden har begge de siste 5-7 årene bygget seg opp kraftig på IT, men på hver sin måte. Nå har den kinesiske statsministeren Wen Jiabao gått ut med et forslag om å kombinere de to landenes styrker.

Og i utgangspunktet kan dette være fornuftig - de to landenes IT-bransjen utfyller hverandre ganske godt. Kina har bygget seg opp som en billig-produsent av maskinvare og etterhvert mobiltelefoner, men mangler kompetanse på programvare og rådgivning.

India, som også har over en milliard innbyggere, har ikke opplevd Kinas økonomiske vekst, men blitt den store outsourcingslandet for særlige engelskspråklige land. Men også bedrifter fra land som Norge flytter programvareutvikling til India.

Forslaget fra Wen kom under et besøk statsministeren gjorde i Indias IT-senter, Bangalore, skriver Wall Street Journal. Ikke helt uventet ønsker Wen et samarbeid på Kinas premisser - han foreslår at indiske outsourcings- og programvareselskaper etablerer kontorer i Kina.

- Jeg har sterk tro på at hvis vi tar hverandre i hendene vil vi helt sikkert kunne sette opp en ny rute i IT-bransjen. Sammen vil vi kunne ta en lederrolle, sa Wen under et møte i Bangalore.

Forslaget kommers om en del av forhandlinger om en frihandelsavtale mellom de to mest folkerike landene i verden.

At et slikt forslag og samarbeid mellom de to landene ikke har kommet før, har historiske årsaker. Kina og India har begge interesser i Tibet og utkjempet en kort krig i 1962.

Men flere selskaper er allerede i gang. De to største indiske aktørene, Tata og Infosys har allerede etablerte seg i Kina og kinesiske Haiar har allerede startet i India.

Til toppen