Kina vil utløse prisras på 3G-mobiler

Prisene på 3G-mobiler står foran et dramatisk prisfall, det mener både Vodafone og analyseselskapet Ovum.

Prisene på 3G-mobiler står foran et dramatisk prisfall, det mener både Vodafone og analyseselskapet Ovum.

Foreløpig har 3G-telefoner vært produkter for de spesielt interesserte, blant annet på grunn av prisen. Dette skyldes at blant annet at lave produksjonvolumer gir høyere priser.

Dette vil snart endre seg. For nå starter Kina opp med 3G, både med den europeiske WCDAM og sin egen 3G-standard, TD-SCDMA.

Dette mener sjefene for verdens to største mobilselskaper, China Mobile og Vodafone. Til samme har selskapene 430 millioner kunder og 20 prosent av det globale markedet.

Vodafone-sjef Arun Sarin og China Mobiles styreformann Wang Jianzhou fortalte på 3GSM-konferansen denne uken at de tror på et dramatisk prisfall, skriver Nyteknik. De kinesiske 3G-lisensene er fremdeles ikke delt ut, men kan komme i løpet av året.

De to mobilsjefene mener at en 3G-startskudd i Kina vil skape de nødvendige storskala-fordelene som vil presse ned prisene. En 3G-mobil til 200 kroner er ikke utenkelig, mener Sarin.

De to får også støtte fra analyseselskapet Ovum som har samme konklusjon om at Kinas 3G-start vil presse ned prisene. Ovum mener at TD-SCDMA vil bli en alvorlig konkurrent til de europeiske og amerikanske 3G-teknikkene WCDMA og CDMA2000 fordi mobilene blir billigere.

Årsaken er at telefonprodusentene ikke trenger å betale dyre lisenser til blant annet amerikanske Qualcomm som sitter på patenter på CDMA-teknikken.

Til toppen