Kinas 3G-standard fungerer ikke

Kina forsøker å utvikle nasjonale teknologier, men dette viser seg å være tungt og dyrt.

Kina forsøker å utvikle nasjonale teknologier, men dette viser seg å være tungt og dyrt.

I et forsøk på å skape og verne nasjonal forsøker Kina å skape egne teknologiske standarder. Men Kina har måttet oppgi egne krav til WLAN-utstyr etter politisk press fra USA og nå rakner sastningen på kinensisk 3G-standard.

Europa og Norge har satset på en standard som egentlig heter W-CDMA, mens man i USA har satset på CDMA2000-standarden. Men Kina har utviklet sin egen standard, TD-SCDMA.

Men nå skriver den engelssprålige avisen China Today at Tele- og informasjonsdepartementet i Kina har offentliggjort at tester med teknologien har gitt dårlige resultater. Under fremleggelsen innrømmet man at den kinesiske teknikken er dårligere enn den europeiske og amerikanske standardene.

Dette er resultatet etter et fem måneder langt testprosjekt. Prosjektet har slitt med dårlige telefon og dårlig stabilitet. Det er derfor langt frem til at teknikken er klar for kommersiell utrulling.

Dette vil kunne påvirke kravene departementet setter til 3G-operatører i Kina og gir vestlige leverandører av utstyr til mobilnett som Nokia og Ericsson nye sjanser.

Til toppen