RESULTATERFINANS

Kinas «Facebook» på børs i USA

Renren.com kan tjene på å noteres før sine amerikanske konkurrenter.

21. feb. 2011 - 12:58

Tre anonyme kilder har fortalt henholdsvis Bloomberg, MarketWatch og Financial Times at Kinas største sosiale nettjeneste, Renren.com, forbereder en børsintroduksjon i USA med hjelp fra Morgan Stanley, Deutsche Bank og Credit Suisse.

Målet for børsintroduksjonen er å hente inn 500 millioner dollar. Introduksjonen kan skje så tidlig som i juni i år, blir det sagt.

Per i dag finnes ingen sosiale tjenester på børs. I USA er verken Facebook eller Twitter på børs: Det foregår en viss handel i gråmarkedet med Facebook- og Twitter-aksjer. Det har ført til granskning fra amerikanske myndigheters side. Over nyttår ble det kjent at Linkedin forbereder å gå på børs, og det er også klart at Facebook må på børs innen april 2012, delvis som følge av granskningen.

Det ser altså ut som at kinesiske Renren.com vil komme sine amerikanske rivaler i forkjøpet med en børsintroduksjon i USA.

Renren ble etablert i 2005, altså et år etter Facebook, under navnet Xiaonei. Gründeren solgte seg ut året etter. De nye eierne byttet navnet til Renren, som betyr «alle sammen». Av Kinas 457 millioner registrerte nettbrukere per desember 2010, (se Financial Times) var 160 millioner også registrerte brukere av Renren. Ifølge MarketWatch har kinesiske sosiale nettjenester til sammen 176 millioner brukere, 68 prosent mer enn for et år siden.

Framgangen til Renren gjenspeiler hvordan den kinesiske statlige nettsensuren fremmer nasjonale aktører på hjemmemarkedet. Digi.no har tidligere pekt på hvordan sensuren har bidratt til å etablere Baidu som ledende søketjeneste i Kina, på bekostning av Google (se blant annet artikkelen Sensur holder utlendinger ute).

MarketWatch forteller at Facebook forsøkte seg med en kinesisk-språklig tjeneste i 2008, men støtte på problemer fordi den statlige webfiltreringen gjorde tjenesten frustrerende for brukerne. Analyseselskapet Inside Facebook anslår at Facebook oppnådde en million brukere rundt midten av 2009, men at tallet på aktive brukere falt til 14.000 mot slutten av dette året. I dag er Facebook blokkert, og brukere får bare standard feilmelding, «Error 404», når de prøver å gå inn.

Renren eies i dag av Oak Pacific Interactive, et nettselskap etablert i 2002, med hovedkvarter i Beijing. Den største aksjonæren i denne bedriften, er det japanske tele- og internettselskapet Softbank.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.