Kinas partisjef vil «rense» Internett

Kinas partisjef vil «rense» Internett

Partisjef Hu Jintao vil at Politbyrået skal sikre fortsatt kontroll over landets nettbrukere.

Det offisielle kinesiske telegrambyrået Xinhua publiserte tirsdag tall fra China Internet Network Information Center (CNNIC) om nettbruken i Kina.

De viser at tallet på nettbrukere, definert som personer seks år eller eldre med minst én times aktiv Internett-bruk per uke i snitt, økte med 23,4 prosent til 137 millioner fra 2005 til 2006. Det er 10,5 prosent av befolkningen. Fortsetter økningen slik, vil Kina ha flere nettbrukere enn USA i løpet av et par år.

De mest populære tjenestene er e-post, søk, e-handel, blogger, nyheter og spill.

104 millioner kinesere har tilgang til bredbånd, mens 17 millioner har nettaksess via mobiltelefon.

58,3 prosent av Kinas nettbrukere er menn, og 86 prosent av dem bor i byer.

Minister for informasjonsindustri, Wang Xudong, viser til at manglende kunnskap og manglende tilgang til utstyr og nett er hovedhindringene for de nærmere 90 prosent av befolkningen som ikke er nettbrukere.

Dagen etter at disse tallene ble publisert, kom Xinhua med en ny melding: Politbyrået har diskutert problemstillinger knyttet til landets bruk av Internett.

Politbyrået er toppsjiktet i partiledelsen, med generalsekretær Hu Jintao i spissen. Hu er også folkerepublikkens president og formann i den øverste kommisjonen for landets militære styrker.

Hu ble referert dit hen at diskusjonen dreide seg om hvordan man skal holde orden på 137 millioner nettbrukere.

– Partiet må styrke styringen med og utviklingen av vårt lands Internett-kultur. Vi må beholde initiativet i forhold til opinionen, og heve nivået i vår veiledning online. Vi må fremme sivilisert bruk av Internett og rense Internett-miljøet.

Han la til at partimedlemmer må bidra aktivt og kreativt til en sunn kultur online. Han anbefalte myndighetene å ta i bruk en ny taktikk og moderne teknologi i sin rensende virksomhet.

Nærmere detaljer om tiltak er ikke referert.

Utenlandske observatører mener Kina har bygget opp den mest avanserte formen for nasjonal brannmur og intern overvåking av innhold og kommunikasjon over Internett.

    Les også:

Til toppen