KUNSTIG INTELLIGENS

Kina svarer når Google lanserer AI-brikke. Tar opp kampen med Google, Nvidia og Intel

Baidu Kunlun er en elektronisk brikke som er spesialdesignet for kunstig intelligens (AI).
Baidu Kunlun er en elektronisk brikke som er spesialdesignet for kunstig intelligens (AI). Foto: Baidu
5. juli 2018 - 13:22

Det kinesiske selskapet Baidu har i forbindelse med en AI-konferanse i regi av selskapet, lansert en egenutviklet brikke for kunstig intelligens (AI). Dermed tar Baidu, som har den mest kjente søkemotoren i Kina, opp konkurransen med selskaper som blant andre Google, Nvidia og Intel. 

Brikken har fått navnet Kunlun, og er Kinas første «cloud-to-edge» AI-brikke, bygget for å gi høy ytelse innenfor mange ulike bruksområder for AI. Det skriver selskapet i en pressemelding

Det er egentlig snakk om to brikker: Brikken 818-300 brukes for trening av maskinlæringsmodeller, mens brikken 818-100 brukes til «inferens» – å trekke slutninger basert på treningen.

Baidu skriver i pressemeldingen at de begynte å utvikle en AI-aksellerator for dyp læring i 2011 og begynte å bruke GPU-er i datasenterne sine. AI-akselleratoren var den gangen basert på en FPGA – Field Programmable Gate Array – en elektronisk krets som kan programmeres for ulike formål. 

30 ganger raskere

Kunlun skal ifølge selskapet være laget av flere tusen små kjerner og være nesten 30 ganger raskere enn den originale FPGA-baserte akselleratoren. Brikken er bygget på Samsungs 14 nanometer produksjonsprosess og har en minnebåndbredde på 512 GB/sek. Ytelsen er oppgitt til 260 TOPS (Tera Operations Per Second), altså 260 billioner regneoperasjoner per sekund. 

Ifølge Baidu vil den nye Kunlun-brikken kunne brukes innenfor en rekke ulike områder, som talegjenkjenning, søkemotorer, prosessering av naturlig språk, selvkjørende biler og så videre. 

Så hvor står konkurrentene? Konkurrenten Google lanserte i mai i år tredje generasjon av sin TPU – Tensor Processing Unit. Disse har en ytelse på 180 teraflops per TPU. Men vi har ikke ytelsestall for Kunlun og Googles TPU med samme måleenhet, så det er litt uklart hvor raske de er i forhold til hverandre. I oktober i fjor lanserte Intel sin Nervana NNP (Neural Network Processor), men det er kanskje Nvidia som etter hvert har fått sterkest fotfeste innenfor AI. De lanserte i mars i år en egen «AI-superdatamaskin», Nvidia DGX-2, som inneholder 16 Tesla V100 GPU-er og skal ha en ytelse på hele 2 petaflops (to millioner milliarder flyttallsoperasjoner per sekund).

Baidu har foreløpig ikke sagt noe om når de vil begynne å masseprodusere Kunlun-brikken, og det er foreløpig ganske sparsomt med tekniske detaljer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.