JUSS OG SAMFUNN

- Kindle-vilkår er ulovlige

Brukeravtalen bryter med norsk rett, sier Forbrukerrådet.

LIKER IKKE LUKKEDE PLATTFORMER: Vilkårene du må godta for å bruke Amazons Kindle er ulovlige, sier Forbrukerrådet.
LIKER IKKE LUKKEDE PLATTFORMER: Vilkårene du må godta for å bruke Amazons Kindle er ulovlige, sier Forbrukerrådet. Bilde: Marius Jørgenrud

E-bokleseren Kindle ble offisielt lansert i Norge onsdag i forrige uke, og samme dag mottok mange nordmenn de første leveransene av digitale lesebrett fra bokkjempen Amazon.

I likhet med andre digitale produkter må brukerne godta avtalevilkår fra produsenten før brettene kan tas i bruk.

Det norske Forbrukerrådet har nå finlest de 8-9 sidene med avtalevilkår for Kindle. Konklusjonen deres er drepende.

- Brukere av Kindle går inn i en avtale som på flere punkter bryter fundamentalt med rettigheter som er selvsagte i norsk rett, sier underdirektør Hans Marius Graasvold til Aftenposten.

Det han reagerer mest på er at Amazon har valgt å binde sine e-bøker like tett til selskapets e-bokleser. Ikke ulikt bindingene som musikken på iTunes tidligere hadde til Apples iPod.

Denne strategien møter kraftig motstand i Norge og EU, der forbrukermyndighetene i flere år presset Apple for å låse opp selskapets iTunes-musikk for andre enheter.

Etter å ha fjernet kopilåsen på musikken løste iTunes-saken seg før man fikk en fellende dom mot Apple. Dermed fikk man heller ingen rettspraksis på dette området

- Å binde forbrukeren opp til en spesiell enhet som Kindle på denne måten er urimelig og ulovlig, fastslår Graasvold ovenfor Aftenposten.

Han påpeker flere andre avtalevilkår som er i strid med norsk forbrukerlovgivning.

Ifølge Graasvold er Amazons reklamasjonsrett på kun 12 måneder, mens norsk lov sier fem år. Amazon forbeholder seg også retten til å legge ned tjenesten og inndra bøker dersom forbrukeren bryter vilkårene.

Forbrukerrådet er imidlertid avventende til å anlegge sak mot Amazon.

Grunnen til det synes å være at de ser tegn til at bokgiganten er i ferd med å åpne seg opp.

Amerikanske kunder kan allerede lese Kindles proprietære e-bok-format på iPhone og iPod touch. Neste måned skal dessuten Kindle lanseres som et gratisprogram til PC, og til Mac i løpet av noen måneder. En klient for mobiltelefonen Blackberry skal også være på trappene.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.