Kinesere lager superkraftig Opteron-maskin

Et kinesisk selskap vil lage verdens tredje kraftigste superdatamaskin. Maskinen skal være basert på Opteron-prosessorer fra AMD.

Et kinesisk selskap vil lage verdens tredje kraftigste superdatamaskin. Maskinen skal være basert på Opteron-prosessorer fra AMD.

Ifølge Cnet Asia, som siterer den offisielle kinesiske avisen People's Daily, holder den kinesiske superdatamaskinprodusenten Dawning Information Industry på å utvikle Dawning 4000A, en superdatamaskin basert på 2000 Opteron-prosessorer fra AMD.

    Les også:

Dawning 4000A vil være en klynge av datamaskiner som benytter en kinesisk variant av Linux og kinesiske hovedkortbrikker. Målet er å oppnå en ytelse på 10 teraflops. Verdens kraftigste datamaskin, NEC Earth Simulator i Japan, har en ytelse på 36 teraflops, mens andreplassen innehas av to identiske Alpha-baserte HP-maskiner som er slått sammen ved Los Alamos National Laboratory i USA, og som sammen yter 14 teraflops. Tredjeplassen innehas av en Intel-basert Linux-klynge med 2304 prosessorer ved Lawrence Livermore National Laboratory, med en ytelse på 8 teraflops.

Ifølge Cnet Asia skal Dawning 4000A-maskinen være klar for levering i juni neste år. Hvor lenge den kinesiske maskinen vil være verdens kraftigste Opteron-maskinen når den endelig er ferdig, er usikkert. Cray samarbeider med AMD om en maskin utstyrt med 10.000 Opteron-prosessorer. Denne maskinen, som kalles Red Storm, skal tas i bruk av det amerikanske energidepartementets Sandia National Laboratories i New Mexico, trolig i slutten av 2004. Maskinen skal ha en ytelse på hele 40 teraflops, noe som slår selv jordsimulatoren til NEC.

Til toppen