SIKKERHET

Kineserne mistenkes for globalt cyberangrep – målet er langvarig spionasje

Utnytter sårbarhet i nettbasert kontor-programvare.

Unit 42 mistenker kinesiske hackere for å stå bak et vanskelig oppdagbart globalt cyberangrep, som har som formål å skaffe seg tilgang til datasystemer for å drive langvarig spionasje .
Unit 42 mistenker kinesiske hackere for å stå bak et vanskelig oppdagbart globalt cyberangrep, som har som formål å skaffe seg tilgang til datasystemer for å drive langvarig spionasje . Illustrasjonsfoto: Colourbox
8. nov. 2021 - 17:00

Unit 42, en cybersikkerhetsenhet under Palo Alto Networks, advarer mot en pågående cyberspionasje-operasjon, som skal ha påvirket ni globale virksomheter innen forsvars-, utdannings-, energi-, helse- og teknologisektoren.

Unit 42-rapporten sier ikke noe konkret om hvilke organisasjoner som skal være berørt, men konkluderer med at framgangsmåten og verktøyene som er benyttet i angrepet tyder på at den kinesiske hackergruppen Emissary Panda kan stå bak.

Angriperne utnytter en sårbarhet i en av applikasjonene til den nettbaserte kontor-programvarevarepakken Zoho, nærmere bestemt passord- og tilgangsstyringsapplikasjonen «Manage Engine AD Self Service Plus».

Denne sårbarheten ble patchet av Zoho Corporation 6. september, men det har ikke hindret angriperne i å unytte sårbarheten mot virksomheter verden over i en angrepsbølge som startet 17. september.

Ifølge Unit 42 skal angrepene være vanskelige å oppdage, og målet med angrepene ser ut til å være å sikre seg langsiktig tilgang til systemer for å bedrive spionasje mot virksomhetene.

Etter en skanning som ble gjort av minst 370 virksomheter i USA, viste telemetriske data koblinger mellom angrepne Zoho-servere og avdelinger innen USAs forsvarsdepartement og underleverandører til det amerikanske forsvaret, i tillegg til utdanningsinstitusjoner og helsevirksomheter.

Ifølge Palo Alto Networks kjøres den angrepne Zoho-programvaren på mer enn 11.000 internettoppkoblede datasystemer verden over, men skanningene Palo Alto har gjennomført, skal ikke ha gitt noen indikasjoner om i hvor stor andel av disse systemene sårbarheten var blitt patchet før angrepene startet.

Sikkerhetsforskere og entusiaster leter fram security.txt for å vite hvem de skal kontakte. Skatteetaten vil nå begynne å svare.
Les også

Prøvde å varsle Skattetaten om sårbarhet. Fire måneder senere venter han fortsatt på svar

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.