Kinesisk 3G går mot egen standard

På 3G World Congress i Hongkong virker det som om Kina vil gjøre alvor av sin egen 3G-standard.

På 3G World Congress i Hongkong virker det som om Kina vil gjøre alvor av sin egen 3G-standard.

I fjor ble det kjent at Kina vurderte å satse på 3G-utbygging med utgangspunkt i en annen standard enn resten av verden. Valget deres falt på TD-SCDMA som formelt sett er en internasjonal standard, men som i alle andre land er satt til side til fordel for WCDMA.

Siden nyttår har observatører fått en stadig sterkere oppfatning av at Kina ikke ville gjøre alvor av TD-SCDMA-satsingen. De siste ukene er det imidlertid kommet signaler som peker i motsatt retning. Disse signalene er blitt forsterket på den pågående 3G World Congress i Hongkong.

    Les også:

I oktober la for eksempel Nokia ut 111 millioner dollar for å være med på et felles tiltak med den kinesiske leverandøren av operatørutstyr China Putian, med tanke på levering av produkter basert på TD-SCDMA.

Tirsdag meldte Lucent Technologies at de har inngått et tilsvarende partnerskap med en annen kinesisk leverandør, Datang Telecom Technology.

På samlingen i Hongkong holdt sjefen for mobildivisjonen i Siemens, Christoph Caselitz, et innlegg der han så for seg at Kinas første 3G-lisens vil kreve TD-SCDMA. Ifølge Financial Times begrunnet han dette med utgangspunkt i den løpende offentlige debatten i Kina. Caselitz regner med at det vil komme legges ut flere 3G-lisenser i Kina i 2006. Han varslet at Siemens var rede til å investere flere hundre millioner euro i det asiatiske mobilutstyrsmarkedet, blant annet for å ta andeler fra markedsledende Nokia.

Til toppen