JUSS OG SAMFUNN

Kinesisk domstol forbyr salg og import av Apple-mobiler

En kinesisk domstol har innført midlertidig forbud mot import og salg av en rekke iPhone-modeller fra Apple fordi amerikanske Qualcomm har anlagt patentsøksmål.

Oslo  20171102.Illustrasjonbilde av jente som skriver på en iPhone mobil/smartphone. Modellklarert.Foto: Mia Oshiro Junge / NTB scanpix
Oslo 20171102.Illustrasjonbilde av jente som skriver på en iPhone mobil/smartphone. Modellklarert.Foto: Mia Oshiro Junge / NTB scanpix Illustrasjon: Mia Oshiro Junge, NTB scanpix
11. des. 2018 - 09:30

– Apple fortsetter å dra nytte av vårt åndsverk mens selskapet nekter å betale oss kompensasjon. Denne rettslige ordren er ytterligere bekreftelse på styrken i Qualcomms omfattende patentsamling, heter det i en uttalelse fra California-baserte Qualcomm.

Forbudet gjelder kun eldre mobiltelefoner, fra iPhone 6S til iPhone X, og det gjelder ikke iPhone-modeller som bruker iOS 12. Striden dreier seg om programvare på disse modellene som omfatter hvordan man endrer størrelse på bilder, og håndtering av apper på skjermen. To Qualcomm-patenter ligger til grunn for denne teknologien, mener selskapet, som nå har fått medhold i en domstol i Fuzhou i Kina.

Apple-aksjen falt over 1 prosent da Qualcomm mandag kunngjorde det midlertidige pålegget fra den kinesiske domstolen.

– Qualcomms forsøk på å forby våre produkter er enda et desperat forsøk fra et selskap hvis ulovlige praksis er under gransking av myndigheter verden rundt. Alle iPhone-modeller forblir tilgjengelige for våre kunder i Kina. Qualcomm viser til tre patenter som de aldri har trukket fram tidligere, blant dem ett som allerede er blitt ugyldiggjort. Vi skal benytte oss av alle juridiske muligheter i rettsapparatet, heter det i en uttalelse fra Apple.

Når Apple viser til at modellene forblir tilgjengelige, henger det sammen med at de samme modellene som forbys, kan bruke iOS 12.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.