RESULTATERFINANS

Kinesisk milliardkjøp falt gjennom

Et kinesisk oppkjøp av en børsnotert europeisk operatør for 5,3 milliarder dollar ble brått avlyst.

4. juli 2006 - 09:27

Siden mai har det vært tette samtaler mellom Millicom og China Mobile Communications med tanke på fusjon. Det ble skissert en avtale der China Mobile skulle kjøpe Millicom for 5,3 milliarder dollar.

Millicom er basert i Luxemburg, og driver med mobiltelefoni i 16 land i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Tallene deres for første kvartal i år viser en omsetning på 322 millioner dollar og et positivt resultat på 33 millioner dollar. Fra fjerde kvartal 2005 til første kvartal 2006 økte abonnenttallet med nesten ti prosent, til 9,9 millioner. Millicom er notert på Nasdaq og på Stockholms børs.

Ifølge Wall Street Journal trakk Millicom seg fra avtalen bare timer før ledelsen skulle sette seg på fly til Beijing for å være med på den offentlige kunngjøringen av fusjonen.

Hadde oppkjøpet gått gjennom, ville det vært det største utenlandske oppkjøpet noensinne fra et kinesisk selskap. Lenovos oppkjøp av IBMs PC-avdeling kostet 1,75 milliarder dollar.

I Millicoms offisielle begrunnelse for å trekke seg, heter det at China Mobile «vil ikke være i stand til å fremme et tilstrekkelig og bindende tilbud, innen en akseptabel tidsramme, gitt den sterke veksten vi opplever i dag.»

Ifølge Wall Street Journal kan tilfellet få alvorlige følger for framtidige kinesiske forsøk på å kjøpe opp andre selskaper, siden oppkjøpsobjektene vil være varsomme i forhold til kinesiske budgiveres trege byråkrati og manglende evne til å følge opp samtaler og sluttføre avtaler.

I Millicoms tilfelle skal «due diligence»-prosessen ha tatt uforholdsmessig lang tid, ikke bare fordi Kina ikke har diplomatiske forbindelser med alle landene der Millicom opererer, men ble likevel tilfredsstillende gjennomført. Et annet forhold som forsinket forhandlene var statskontrollerte China Mobiles vanskeligheter med å få godkjent oppkjøpet oppover i statshierarkiet.

Søndag skal det ha vært et styremøte i China Mobile som konkluderte med at de ville diskutere prisen på nytt. Millicom-ledelsen, som har opplevd sterk vekst det siste kvartalet, reagerte med å trekke seg helt. Den største investoren i Millicom er svenske Kinnevik som eier 40 prosent av selskapet. Kinnevik sendte ut en erklæring der de fullt ut støtter Millicom-ledelsens avgjørelse om å avslutte alle samtaler om et eventuelt salg av selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.