RESULTATERFINANS

Kinesisk nettkjempe går på børs

Mer verdt enn både Facebook, Amazon og eBay.

STYRTRIK: Jack Ma (49) grunnla Alibaba.com i 1999. Allerede før selskapet går på børs var han god for over 12 milliarder dollar i personlig formue. Han gikk i fjor av som konsernsjef, og er nå arbeidende styreformann i den kinesiske nettgiganten.
STYRTRIK: Jack Ma (49) grunnla Alibaba.com i 1999. Allerede før selskapet går på børs var han god for over 12 milliarder dollar i personlig formue. Han gikk i fjor av som konsernsjef, og er nå arbeidende styreformann i den kinesiske nettgiganten. Bilde: Imago/All Over Press
7. mai 2014 - 08:00

Den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba har søkt om børsnotering i USA. Noteringen antas å bli en av tidenes største, og vil skape en mektig rival til USAs teknologigiganter.

I første omgang skal det selges aksjer til en verdi av 1 milliard dollar. Men til sammen kommer selskapet ifølge analytikere trolig til å forsøke hente inn et sted mellom 15 og 20 milliarder dollar, ifølge New York Times.

Alibaba, som av enkelte blir beskrevet som en slags kombinasjon av eBay, Amazon og Google, kan når aksjen introduseres bli verdsatt til opptil 200 milliarder dollar, ifølge San Jose Mercury News.

– eBay, Amazon og Google har all grunn til å frykte Alibaba. De kommer definitivt til å bli en betydelig konkurrent, sier Matthew Turlip i analyseselskapet PrivCo til avisen.

Selskapet fikk i fjor et overskudd etter skatt på 3,6 milliarder dollar, og hadde en driftsmargin på svimlende 45 prosent. Det er nesten tre ganger så bra som eBay sin margin, melder NTB.

Alibaba ble etablert i storbyen Hangzhou sørvest for Shanghai i 1999. Portalen har blitt Kinas utstillingsmonter for e-handel mellom bedrifter, og spiller en nøkkelrolle for handel særlig mellom Kina og USA.

Yahoo eier rundt 23 prosent av aksjene i Alibaba Group, og ventes å lempe ut omtrent halvparten etter børsintrodusjonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.