Kinesisk storpiratside forduftet

Platebransjen vant kampen mot en kinesisk MP3-distributør etter et uvanlig søksmål.

Amerikanske plateselskaper blir stadig mer aggressive i sin kamp mot piratkopiering på Internett.

Fredag saksøkte en av de største plateselskapene en serie store amerikanske Internett-leverandører. Kravet er ganske oppsiktsvekkende: Plateselskapene krever at tele-leverandørene blokkerer tilgang til den kinesisk-baserte MP3-tjenesten Listen4ever.com.

Les også:

Tidligere har platebransjen krevet at lenker til MP3-tjenester skal fjernes, men nå krever de altså at Internett-selskapene skal sperre tilgang til IP-adressen til det kinesiske selskapet. En slik sperring kan muligens være i konflikt med den vidtfavnende amerikanske rettigheten til utrykksfrihet (freedom of speech), og det ligger an til en heftig rettssak.


Iutgangspunktet har tidligere rettssaker fritatt lokale Internett-leverandører og søkemotorer for ansvar om lovligheten av innholdet de peker til. Det kan derfor bli tungt å vinne gjennom mot hovedlinje-eierne. Vinner plateselskapene denne kampen, er det trolig svært mange som vil kreve forskjellige adresser sperret.

Bak søksmålet står Sony, RCA (BMG) og Warner. Alliansen har saksøkt de største teleselskapene i USA: AT&T Broadband, Cable & Wireless USA, Sprint UUNET (WorldCom). Disse selskapene eier og driver hovedlinjene til og fra og internt i USA.

Men rettssaken og kravene til plateselskapene vil foreløpig ikke bli prøvd i rettsapparatet. For eierne av Listen4ever.com ønsket åpenbart ikke publisiteten søksmålet gav. Da digi.no prøvde tjenesten i dag på mandag var det utilgjengelig, og det har den vært siden. Platebransjen trekker derfor søksmålet, men sier de vil stå klar dersom tjenesten skulle dukke opp igjen eller bytte navn.

Til toppen