JUSS OG SAMFUNN

Kinesisk streik rammer Apple og IBM

10 000 har deltatt i ville streiker i Guangdong-provinsen de siste dagene.

24. nov. 2011 - 08:56

Kinas sørlige provins Guangdong har vært preget av en streikebølge de siste dagene. Rapporter fra nettsteder som China Labour Bulletin og China Labor Watch tyder på at 10 000 har lagt ned arbeidet.

Den største streiken skjedde ved en skofabrikk i Dongguan, der 7 000 la ned arbeidet i protest mot lønnskutt og oppsigelser. PepsiCola er rammet av samordnede aksjoner som tar sikte på å mobilisere mer enn 20 000 arbeidere. Også en undertøysfabrikk er rammet av streik.

Tirsdag la 1 000 av til sammen 3 000 ansatte ned arbeidet i et produksjonsanlegg for tastaturer og annet datautstyr i Shenzhen, en fabrikkby kjent blant annet for slaveforhold i produksjon av Apple-produkter.

Streiken rammet Jingmo Electronics Corporation, en datter av taiwanske Jingyuan Computer Group. Jingyuan er OEM-leverandør til blant annet Apple, IBM og LG.

Arbeiderne ser ut til å ha reagert spontant på et plutselig pålegg om nattarbeid. På slutten av en normal arbeidsdag (delt skift 07.00 til 11.30, så 13.00 til 17.00) ble de beordret til å møte klokka 18.00 for en ytterligere økt på 6 til 8 timer. Overtid på 100 til 120 timer i måneden er ikke unormalt ved fabrikken. Det er bare på lørdager at overtid er bannlyst: Da har arbeiderne, i henhold til kinesisk lov, anledning til å kreve dobbel timebetaling.

De streikende sa til China Labor Watch at det ikke bare er overtid de er misfornøyd med. Sikkerheten er for dårlig, og skader er rutine. Eldre ansatte blir sagt opp en masse, og sendes på gata uten muligheter til livsopphold. Mellomledere

kjefter og smeller, noe arbeiderne opplever som stressende og belastende.

China Labor Watch er en ideell organisasjon som samarbeider med fagforeninger og medier for å rette søkelys på arbeidsforhold i kinesisk produksjon. Talsperson Li Qiang henstiller spesielt til Apple om å følge opp forholdene ved Jingmo-anlegget i Shenzhen, der 300 samlebåndsarbeidere framstiller Apple-tastaturer.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.