Løsningen, som har vært under utvikling i en årrekke, kan avsløre, anmelde og foreslå straff for kriminelle handlinger med 97 prosent treffsikkerhet. Det hevder kinesiske forskere.
Det var South China Morning Post som først skrev om saken.
Fra 2015 til 2020 har løsningen blitt trent opp med over 17.000 saker.
Dette er ikke første gang Kina bruker kunstig intelligens (KI) i rettsvesenet, men det er første gang et KI-system kan få en sentral rolle i selve beslutningsprosessen, og ta del i utmålingen av straff. Håpet er at løsningen snart skal bidra til å redusere arbeidstyngden hos påtalemyndighetene.
Avslører politisk dissens
Det er Kinas travleste politidistrikt som har bidratt til treningen av KI-en. Løsningen skal ifølge forskerne kunne avsløre og anmelde de åtte kriminelle handlingene som er vanligst i Shanghai.
Det inkluderer kredittkortsvindel, gambling, farlig kjøring, tyveri og hindring av politiets oppgaver. Men også det å "oppvigle til problemer", et begrep som gjerne brukes om politisk dissens, skal kunne avsløres av løsningen.
Det vekker bekymring.
Representanter fra kinesiske påtalemyndigheter har uttrykt bekymring, både for hvem som tar ansvar i tilfelle feil i løsningen, og at løsningen kan misbrukes av myndighetene.
Teknologi er den enkleste delen av digital transformasjon