Kings e-bok til himmels

Stephen King er etter få dager den ukronede kongen av e-bøker. De første 24 timene kom det inn flere bestillinger på Riding the Bullet enn på noen av hans tidligere bøker. Men så ble den eksklusive boken også delt ut gratis i de største e-bokforretningene.

Stephen King er etter få dager den ukronede kongen av e-bøker. De første 24 timene kom det inn flere bestillinger på Riding the Bullet enn på noen av hans tidligere bøker. Men så ble den eksklusive boken også delt ut gratis i de største e-bokforretningene.

Associated Press melder at den første nedlastbare boken fra Stephen King, som utelukkende kan fås via web, nådde opp i 400.000 bestillinger det første døgnet. Ifølge talsmann for forlaget Simon & Schuster, Adam Rothberg, slår dette alle tidligere salgstall som Stephen King har opplevd på papir.

En av de viktigste grunnene var at de to største nettbokhandlene i universet, Amazon.com og Barnes & Noble, ga bort boken gratis i en begrenset periode etter at den ble publisert like etter midnatt den 14. mars.

Talspersoner for Barnesandnoble.com opplyste at de fikk 2,5 forespørsler per sekund og kom opp i over 200.000 kunder som ønsket et fritt nedlastbart eksemplar de første 24 timene.

Erkekonkurrenten Amazon angret på sin side kjapt på denne avgjørelsen: nettbutikken måtte gå over til bestillinger via e-post på grunn av den ekstrem trafikkbelastningen. Også flere andre bokhandlere, som tok 2,50 dollar for nedlasting av den 66-sider og 16.000 ord lange boken, opplevde lange køer og ventetid.

AP selv fikk lastet ned spøkelseshistorien først 25 timer etter at nyhetbyrået forsøkte første gang. BBC News hevder at det var to millioner mennesker som forsøkte å laste ned Riding the Bullet bare i de første timene etter lansering, noe som må ha resultert i at de fleste skuffet måte gi opp.

En av markedsførings-gimmickene har vært å å la bokkjøperne ha mulighet til å anbefale boken for andre ved å sende venner og bekjente et syv siders utdrag med muligheter for å klikke på. Dette, sammen med massiv PR-omtale og tilstedeværelse på nettet, har lagt grunnlaget for suksessen.

Styrken til en kjent global merkevare (Stephen King) i en global distribusjonskanal har altså nok en gang vist seg for overveldende for e-aktørene. Tross liknende erfaringer tidligere på andre områder, var de heller ikke denne gang godt nok forberedt på den verdensomspennende etterspørselen.

Ledelsen i Barnes & Noble sier, ifølge AP, at det bare vil være et tidsspørsmål før vi ser parallellsalg av de aller fleste bøker i papir og elektroniske formater. Talsmann for Schimon & Schuster, Rothberg, sier til Reuters, at de stiller spørsmål om dette bare er en engangforeteelse eller om det vil utløse et skred av e-bøker.

Han sier selv at han ikke tror dette er et særtilfelle.

Tidligere har forlagene vært glade for å se tre og fire siffer på e-bok opplagene. Et av de største salgene som har vært notert til nå har vært 6.000 eksemplarer av en amerikansk forfatter. Det ble i desember i fjor ansett som et gjennombrudd fordi den amerikanske forfatterforeningen Roamce Writers of America har nektet å anerkjenne forfattere som har solgt under 5.000 eksemplarer.

Les saken her:


E-bok som bestselger

Nå snakker Schimon & Schuster med andre forfattere om liknende "e-slipp".

Stephen King selv er mer forsiktig i kjølvannet av Riding the Bullet som han skrev i restitusjonstiden etter en alvorlig trafikkulykke i fjor sommer:

- Jeg tror Internett og ulike dataverktøy for noveller har en fremtid, men jeg tror likevel ikke noe vil erstatte det trykte ord og den innbundne boken, sa han i en uttalelse, ifølge AP.

E-boken hans kan lastes ned fra nettet fra følgende hovedoperatører, foruten Amazon og Barnes & Noble:
* Netlibrary (PC - Windows 95/98/NT)
* SoftLock.com Inc (PC - Adobe Acrobat Reader)
* NuvoMedia Inc. (RocketBook, en håndholdt e-leser)
* PeanutPress.com (PDA)
* SoftBook Press (Softbook Reader, en håndholdt e-leser)

Ingen av disse e-bokaktørene kan tilby Mac-utgaver av e-bøkene.

Til toppen