BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kinoene skal snart digitaliseres

Svenske kinoer skal digitaliseres, blant annet for å bremse piratkopiering, men Norge henger etter.

Elektronisk framvisning er en ny måte å vise film på kinoer via satelitt som lagres på en harddisk og siden framvises via en digital prosjektor. Den digitale teknikken hevdes å bli både billigere og enklere.

Nå har svenske myndigheter og filmbransje gått sammen om et felles initiativ fordi man til høsten venter at filmbransjen selv skal være klare med internasjonale standarder for digital framvisning, skriver Nyteknik.

Bildekvaliteten skal også blir bedre enn den analoge teknikken, men investeringskostnadene er høyere for den digitale teknikken.

Årsaken til ønsket om å spre digitale kopier som skal vises frem med prosjektor i stedet for analoge filmruller er mange. Hovedproblemet med analog film er at kopier er dyrt og man begrenser antall så langt som mulig - det er derfor Hollywood har premiere i USA først og så sender rullene til Europa. Dette ødelegger mye for PR-jobbingen og øker piratkopieringen - brukere leser om filmene og laster dem ned fra nettet i stedet for å vente.

Norges tidligere kulturminister og nå administrerende direktør for Svenska filminstitutet, Åse Kleveland, mener det er flere grunner til å se lyst på situasjonen.

Riksdagen har nemlig enstemmig stemt ja til digitale kinoer i Sverige. Regjeringen og filmbransjen har fått i oppdrag å lage en plan for hvordan dette skal realiseres.

Selv om det ennå ikke er noen regler fra politisk hold i Norge, forteller direktør for Fox Film, Bjørn Jacobsen, at digital framvisning av spillefilmer i dag skjer på to norske kinoer i Bergen og Trondheim. I tillegg blir alle de gamle Sverdrup Dahl reklamefilmer i dag framstilt digitalt.

Han mener at etterhvert som tekniske standarder og elektronisk utstyr blir både mer vanlig og blir presset ned i pris, vil tiltaket også presse seg fram i Norge. Men han advarer mot at de kommunale kinoene som i utgangspunktet har presentert spillefilmer, da også kan bli fristet til å bruke lokalet til andre formål.

Kleveland forteller til Nyteknik at Filminstitutet vil sette i gang et pilotprosjekt, der både store kommersielle kinoer og også små kinoer inviteres til å delta i prosjektet.

Kleveland opplyser at det har vært lagt planer for å digitalisere 300 norske kinoer, men dette har stoppet opp fordi Hollywood foreløpig ikke sprer sine filmer i digitalt format.

Hollywood har ennå ikke ønsket å satse på grunn av mangel på internasjonale digitale standarder. Men til høsten skal de syv største filmselskapene i USA enes om en standard.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.