5G

Etter flere år med diskusjon: Kirkeråd snur om mobilmaster

Mobilantennene ga rundt 40 000 kroner i inntekter for kirken på Sørlandet. 

Boliger på Grünerløkka og kirkespiret til Paulus kirke sett fra Gamle Aker kirke. Dette er ikke kirken Kirkerådet har vært skeptisk til å ha mobilmast i. Illustrasjonsfoto.
Boliger på Grünerløkka og kirkespiret til Paulus kirke sett fra Gamle Aker kirke. Dette er ikke kirken Kirkerådet har vært skeptisk til å ha mobilmast i. Illustrasjonsfoto. Håkon Mosvold Larsen
22. sep. 2021 - 10:49

Kirkerådet er generelt skeptiske til at mobilantenner monteres på kirketårn, men Gand kirke i Sandnes får likevel beholde sine antenner, melder Vårt Land.

Sandnes kirkelige fellesråd har besluttet at de tre mobilantennene som er montert på kirketårnet til Gand kirke, reist i 1978, skal bli værende. Men menighetsrådet var negative i 2009, da antennene ble satt opp. De viste da blant annet til frykt for stråling, skriver Vårt Land onsdag.

Siden har menighetsrådet snudd, og 1. september vedtok fellesrådet at mobilsenderne skal få bli. Installasjonene ga menigheten rundt 38.000 kroner i inntekter i 2019. Menighetsrådet og fellesrådet deler på inntektene.

Kirkerådet er likevel skeptiske til praksisen.

– Det er problematisk å kombinere kirketårnet som sakralt symbol med synlige kommersielle installasjoner på tårnet, sier avdelingsdirektør Jan Christian Kielland for kirkefag og økumenikk i Kirkerådet, og viser til et brev rådet sendte til biskopene i 2012.

Der heter det at mobilantenner, selv om de kan være små og tilnærmet usynlige, påvirker kirketårnet som symbol. «Som et sakralt symbol, bryter kirketårnet med det horisontale på stedet og peker oppover, som en påminnelse om det hellige», heter det i brevet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.