BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjapp og rimelig webpublisering

Objectware har store forhåpninger til den svenske lettvektsportalen og publiseringsløsningen SiteVision.

9. feb. 2005 - 08:01

Syttimannsterke Objectware som feirer tiårs jubileum i disse dager, har gjort seg bemerket de siste årene som leverandør av virksomhetsportaler, blant annet den kliniske portalen til Rikshospitalet og Utenriksdepartementets norgesportal. Selskapet har fordelt ressursene likt på Java og .Net, og mener å ha funnet en etterlengtet Java- basert lettvektsportal med publiseringsløsning i SiteVision fra den unge svenske leverandøren Senselogic.

En av Sveriges ledende innen åpen kildekode, Richard Öberg, har stått sentral i utviklingen av SiteVision. Öberg er kjent for sine bidrag til erkjente åpen kildekodeprodukter som JBoss, WebWorks og XDoclets.

– SiteVision representerer en ny trend innen Java og åpen kildekode, der man ønsker verktøy for å få ting i gang raskt, sier Kjell Isaksen, Objectwares forretningsansvarlige for Java, til digi.no. – Vi har erfaring med de fleste portalplattformene. Vi ser at kostnadene for å realisere både store og mindre nettsteder er betydelig lavere med SiteVision enn med andre løsninger. Samtidig er SiteVision lagt opp med tanke på at det er virksomhetens informasjonsavdeling som skal regjere over publiseringen. IT-avdelingene får på sin side et verktøy med åpne standarder som er lett å integrere og utvide.

Isaksen mener det helhetlige ved løsningen er en vesentlig faktor.

– Funksjonelt er det på høyde med det man får til ved å sette sammen komponenter fra BEA, IBM WebSphere eller Oracle. Men du har én ferdig løsning å forholde deg til. Du trenger ikke først databaselisens, så applikasjonsserver, deretter en portal og til slutt legge en publiseringsløsning på toppen av det hele. Her er det alt-i-ett, men med åpne standarder og enkelt integrerbart.

Den siste tiden har Objectware vunnet tre av tre prosjekter med SiteVision som portal- og publiseringsløsning. Blant kundene er en nordisk aktør med 3500 kunder som ikke ønsket enda et tungt IT-prosjekt etter å ha implementert et omfattende ERP-system.

I Sverige har Senselogic opparbeidet et hundretalls kunder på SiteVision, blant dem det svenske skattedirektoratet og flere store kommuner. Et eksempel som ifølge Isaksen viser SiteVision-drevne nettsteders gode egenskaper i forhold til publikum – blant annet kjapp reaksjonsevne – er Sandvikens Kommun.

De som skal bruke SiteVision til å publisere stoff, har forskjellige roller ordnet i en bestemt arbeidsflyt. Rollene kan defineres i bedriftens katalogtjeneste – valgfritt Microsoft, Novell eller Sun – og grensesnittet tilpasser seg rollen automatisk. Systemet skiller skarpt mellom selve innholdet og den grafiske utformingen som styres gjennom maler. Bare personer med en grafisk rolle får endre formgivingen, og endringer i formgivningen preger straks alt innhold som er tilgjengelig fra nettstedet.

Erfarne webpubliserer vet at det ofte kan være behov for å omstrukturere nettstedet, og vet også hvilket mareritt det kan være når omstruktureringen ødelegger for den interne lenkingen. I SiteVision er det en smart dynamisk lenkehåndtering som fikser dette automatisk, også når man endrer lagringsadresser til dokumenter og bilder. En annen ordning kan brukes til automatisk å kontrollere eksterne lenker, for eksempel om natta, og rapportere om eventuell lenkeråte.

SiteVision gir ellers blant annet metadatafunksjonalitet i samsvar med standarden fra Dublin Core Metadata Initiative, og har en innebygget søkemotor for både innhold, metadata og lenkede dokumenter i en rekke formater, også Microsoft Office og Adobe pdf. Funksjonalitet fra nettstedet kan eksponeres over SOAP og XML, for eksempel for RSS-feed av nyheter.

SiteVision er tilgjengelig for flere plattformer, blant dem Windows, Netware, Solaris, Linux og Mac OS X.

Ifølge Isaksen vil en SiteVision-løsning koste fra 150.000 kroner og oppover. Det beregnes ekstra for blant annet arbeidsflytmotor, bildedatabase, webordre og single sign on. I tillegg er det en årlig avgift for vedlikehold.

Onsdag 16. februar arrangerer Objectware lanseringsseminar av SiteVision i Norge. Nærmere informasjon er tilgjengelig fra selskapets nettsted.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.