BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjappere bærbare Apple-maskiner

Motorola har demonstrert en super-kjapp PowerPC-prosessor som vil gi Apple et forsprang i kappløpet om den kjappeste brikken for bærbare maskiner.

Liv Torild Mytting
29. aug. 1997 - 17:44

Motorola presenterte på Hot Chips-konferansen i California en notebook-maskin som brukte en 300 MHz 750 PowerPC-prosessor. 750 er det nyeste medlemmet av PowerPC prosessor-familien, som brukes i alle Macintosh-maskiner fra Apple og andre kloner.

Den nye prosessorbrikken har hittil bare blitt lansert for stasjonære maskiner opp mot 275 MHz. Det faktum at en ennå kjappere brikke kjørte på en notebook, viste de muligheter denne har i forhold til Intels nyeste prosessor, Pentium II.

- Putt operativsystemet til side, og dette er den perfekte prosessoren for notebooks, sier Michael Slater i Microprosessor Report. - De fleste brukerne velger en maskin utfra operativsystemet, og ikke prosessoren, sier han.

Pentium II vil ikke være tilgjengelig i en notebook-versjon før i 1998 fordi den blir for varm og bruker for mye strøm slik den er i dag. PowerPC 750, derimot, kommer til å dukke opp i notebooks fra Apple og andre Macintosh-kloner i løpet av året.

Notebook PCer trenger prosessorer som genererer relativt lite varme, på grunn av det kompakte designet. Prosessorene må også bruke mye mindre strøm siden batteritid er viktig for disse maskinene. PowerPC 750 fikser begge deler siden den bruker lite strøm og produserer derfor lite varme.

Notebook-en brukte i tilegg høyhastighets cacheminne som kjører på samme hastighet som prosessoren. Dette har Intel ennå ikke implementert. I de fleste tilfeller kjører cacheminnet saktere enn prosessorhastigheten.

Mac-kompatible maskiner blir laget av Motorola Computer Group. Firmaet har dannet en egen avdeling som tar seg av utviklingen av en ny PowerPC-basert notebook. Allikevel må de inn i forhandlinger med Apple om Mac OS8 og andre teknologier som trengs før de kan få produsert en notebook-maskin.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.