Kjell Spångbergs risikoinvesteringer på vei ned

Den svenske finansmannen Kjell Spångbergs ventureinvesteringer har fått hard medfart. Sist ut er netthandelsselskapet Dressmart, som holder på å gå konkurs. Les om svenskens e-handelsimperium, som i det siste har smuldret opp.

Kjell Spångberg har med sitt investeringsselskap, Emerging Technologies, vært en foregangsfigur blant investorer i den nye økonomien. Men verdiene i selskapet hans har rast i kjelleren den siste tiden. Dressmart, som digi.no skrev i går, er på full fart utenfor stupet. Selskapet har brent 142 millioner svenske venture kroner og har pådratt seg en gjeld på nærmere 30 millioner kroner. Hvis ikke kreditorene sier seg villig til å gå med på en gjeldsordning må selskapet begjæres konkurs. Per i dag er alle utbetalinger fra selskapet frosset.
Les mer om Dressmarts problemer:
Dressmart.tom for penger
Nå er planen for Dressmart å konsentrere seg med å finne en partner som kan løfte selskapet opp.

Kjell Spångberg er nest største eier i Dressmart, og eier omtrent 30 prosent av aksjene. Disse er tapt med mindre det blir en løsning for svenskene som selger skjorter og klær på nettet.

Men dette er ikke den eneste investeringen som har gått dårlig for den svenske investoren Spångberg. Den svenske avisen Dagens Industri skriver fredag at Spångbergs selskaper har tapt millioner i verdi den siste tiden.

Av Emerging Technologies 30 investeringer er 14 selskap e-handelesselskap. Da det maniske boo.com gikk konkurs tidligere i år dunstet store deler av selskapets verdier vekk. Blant annet Toga, som har tapt 70 prosent av aksjeverdien. Ellers har Spångbergs investeringer i Bidlet, kjøpt av auksjontjenesten QXL.com, rast. Aksjen har falt hele 88 prosent på London-børsen.

Ellers er Spångberg inne i LetsBuyIt.com, som entrer den tyske teknologibørsen Neue Markt i dag. Selskapet måtte halvere tegningskursen for å få inn penger. Boxman, den svenske nettbaserte musikkhandelen, har måttet utsette sin børsnotering på ubestemt tid. Dette er også et selskap som Spångbergs investeringsselskap er eier i.

Andre selskaper som har falt er Leknet, som har utsatt sin børsnotering, og falt tungt i verdi.

- Cirka 30 prosent av vår portefølje er e-handelsselskap. Nå har vi valgt å fokusere på trådløs kommunikasjon i stedet. Men dette er en del av hverdagen vi lever i, det er dager med medgang og det er dager med motgang. Vi satser jo på selskaper med meget høy risikoprofil, sier Peter Sandberg som er administrerende direktør i Spångbergs investeringsselskap til svenske Dagens Industri.

Til toppen