BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjempeoffensiv fra IBM innen lagring

Det er 30 nye produkter fra 2500 eksperter, to års oppkjøp, tre års utvikling og to milliarder dollar.

10. sep. 2008 - 17:24

IBM har kunngjort sitt historisk største slipp av nyheter innen lagring. Det dreier seg om et trettitalls produkter og tjenester, som er fruktene av 2500 eksperters arbeid, tre års utvikling, to års oppkjøp av nisjeselskaper og to milliarder dollar i investeringer.

Blant oppkjøpene som har bidratt med teknologi og løsninger til disse nye produktene er XIV (lavprissystem for skalerbar disklagring), Diligent (deduplisering), Cognos (beslutningsstøtte), Arsenal (katastrofeberedskap), Optim (arkivering), FilesX (katastrofeberedskap), Softek (dataflytting), and NovusCG (lagringstjenester).

De nye produktene og tjenestene skal gjøre bedrifter i stand til å håndtere utfordringer knyttet til forventet kraftig vekst i datamengder, samt utfordringer knyttet til kostnader, sikkerhet og kundekrav om tilgjengelighet og pålitelighet.

Ved å fyre av en så bredt anlagt offensiv innen datalagring, angriper IBM det som er av konkurrenter i markedet. IBM nevner tre konkurrenter eksplisitt når de beskriver hva som er hovedhensynet ved som oppsummeres som en «lansering innen informasjonsinfrastruktur». Sitatet er fra IBMs lagringssjef Andy Monshaw:

– Verden stiller om sin underliggende IT-infrastruktur. Det pågår en dramatisk forskyvning fra den mange tiår gamle modellen med klient/tjener, til en radikalt mer effektiv internettaktig arkitektur. Dette fordrer en annen tenkemåte og nye evner, og det er dette vi møter gjennom denne lanseringen innen informasjonsinfrastruktur… Ingenting betyr mer for våre kunder enn muligheten til å frigjøre verdiene som er låst ned i deres datasentraler, og til å få støtte til å skape intelligente og innovative tilbud til deres sluttbrukere, forbrukerne. IBM er verdens eneste selskap – i motsetning til HP, EMC og Sun – med tilstrekkelig forskning, bransjekunnskap og markedsledelse til å realisere dette for våre kunder.

Linux- og Intel-baserte XIV Storage System har en egen arkitektur og teknologi utviklet av israelske XIV. Den skalerer opptil 180 disker på én terabyte hver.
Linux- og Intel-baserte XIV Storage System har en egen arkitektur og teknologi utviklet av israelske XIV. Den skalerer opptil 180 disker på én terabyte hver.

Her er noen av hovedpunktene i lanseringen:

Lagring

 • Fra kjøpet av XIV stammer et nytt lagringssystem i kategorien lavpris og skalerbar, beregnet på alt fra Web 2.0-anvendelser til tradisjonelle tjenester som innen finans. Systemet er døpt XIV Storage System. Det bygger på SATA-disker, som kan organiseres i to forskjellige nivåer. XIV har utviklet en egen arkitektur for parallellkjøring og egne algoritmer for cache. Systemet bygger ellers på Linux og på standard Intel-komponenter. Disker og andre komponenter kan byttes ut under drift. Maskinen har egne ordninger for balansert fordeling av data, for automatisk tuning med tanke på maksimal ytelse, og en egen selvlegende prosess som gjør det mulig å gjenopprette en disk på én terabyte i løpet av en halvtime. Den omfatter 15 prosessorer, har en intern svitsjkapasitet på 168 Gb/s, rommer opp til 180 disker på én terabyte hver, og tilbyr oppkopling over valgfri Fiber Channel og Gigabit Ethernet over iSCSI.
 • Innenfor mer tradisjonell rackbasert lagring lanseres DS5000, basert på en enhet i 4 U høyde som kan skaleres opptil 256 disker. Grensesnittet mot driftssystemer er som på de eldre DS3000 og DS4000. Enheten koples gjennom IBMs SAN-utstyr, og støtter de mest alminnelige operativsystemene, blant dem Windows, Unix og Linux.
 • System Storage SAN Volume Controller er programvare for å virtualisere eksisterende lagring. Hensikten er å oppnå mer effektiv drift, mer effektiv utnyttelse, større tilgjengelighet og større pålitelighet. Flere lagringsenheter kan kombineres til ett felles system og deles opp i logiske volumer. Verktøyet kan brukes til å opprette en ordning for lagdelt lagring, der fysisk lagringsmedium velges med tanke på hvor tilgjengelige dataene må være. En annen oppgave er flytting av data mellom forskjellige lagringssystemer uten driftsopphold. Ulike systemer fra flere leverandører kan håndteres.
 • IBM har også kunngjort en serie med tjenester som gir tilgang til virtualisert lagring over nett, kalt «scale out file services» ellers SOFS. Det tilbys ulike typer løsninger, og IBM mener de skal være i stand til å tilfredsstille også høye krav til ytelse. Tjenestene kan blant annet brukes til å samle spredt og uoversiktlig lagring i ett felles system.

Deduplisering og annen konsolidering
Ifølge IBM sliter datasentraler både med plassmangel og overforbruk av strøm. Derfor er det hensiktsmessig med løsninger for å kvitte seg med redundante data og stable magnetbånd tettere sammen. Deduplisering viser til at man fjerner overflødige kopier fra lagringssystemet.

 • Teknologi fra Diligent Technologies ligger til grunn for et apparat kalt System Storage TS7650G ProtecTIER De-duplication Gateway. Det plasseres mellom datakilden og selve lagringen, og sørger for at databolker som allerede er lagret, ikke lagres enda en gang. Systemet endrer ikke på måte kilden ser data – som filer, dokumenter, e-post og så videre – men innebærer at lagringssystemet belastes med langt færre bytes. Reduksjonen kan ifølge IBM nå en faktor på 25. Systemet kan håndtere opptil 1 petabyte fysisk lagring, og kan følgelig avlaste lagringsenhetene for opptil 25 ganger så stor fysisk diskkapasitet.
 • TS7650G ProtecTIER De-duplication Gateway dedupliserer under selve lagringen. Den kan betjene et fysisk lager på opptil 1 petabyte.
  TS7650G ProtecTIER De-duplication Gateway dedupliserer under selve lagringen. Den kan betjene et fysisk lager på opptil 1 petabyte.
 • Løsninger for å oppbevare sikkerhetskopier av kritiske data på et annet sted enn der datasystemet faktiske befinner seg, samt beredskap for å sikre at e-post og andre kritiske tjenester også er tilgjengelig under en katastrofe var nisjen til Arsenal, som IBM kjøpte i desember i fjor. Nå tilbyr IBM en rekke tjenester innen denne nisjen.
 • System Storage TS3500 Tape Library er et magnetbåndbibliotek som ifølge IBM oppbevarer tre ganger så mange kassetter som deres tidligere løsninger, og to ganger så mange som Suns tetteste løsning, målt i forhold til anvendt gulvareal. Den øvre grensen for hvor mange data et slikt skap kan inneholde er 18,6 petabyte.
DR550 er IBMs utfordring til EMCs dedikerte arkivløsning Centera.
DR550 er IBMs utfordring til EMCs dedikerte arkivløsning Centera.

Sikkerhet og arkivering
Løsningene her skal bidra til å hindre ikke autorisert tilgang til data, og sørge for dataintegritet. Her er det flere nye produkter. Blant dem:

 • DR550 er en direkte utfordrer til EMCs arkivløsning Centera. Den tilbyr med andre ord et sted der man kan lagre data man ikke trenger å ha øyeblikkelig tilgjengelig til enhver tid, men må være i stand til å gjenfinne, enten av egen interesse eller av hensyn til lover og regler. Fysiske medier kan være disker, magnetbånd eller optiske, og lagrede data kan være både strukturerte og ustrukturerte. Lagring på DR550 innebærer at dataene er vernet mot sletting og forfalskning. Med disker kan kapasiteten økes til opptil 224 terabyte. Med magnetbånd er den øvre grensen mange petabytes.
 • Magnetbåndstasjonen TS1130er ifølge IBM verdens raskeste med én terabyte kassetter.
 • Kryptering er, som kjent, løsningen som verner data også når uvedkommende får tak i disker og magnetbånd. I store miljøer er det en utfordring å sørge for at en selv har tilgang til krypteringsnøklene som gir autorisert hold tilgang til data. Programvarenyheten Tivoli Key Lifecycle Management skal kunne løse denne utfordringen.
 • IBM tilbyr også en rekke nye tjenester innen overvåking og sikring av kunders IT-infrastruktur, under merkelappen Remote Managed Infrastructure Services.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.