Kjemper om å få levere neste Nexus-enhet

Flere vil ha prestisjeoppdraget fra Google.

Google-ansatte setter opp statuen for Android 4.0 Ice Cream Sandwich på plenen ved Googleplex i oktober 2011.
Google-ansatte setter opp statuen for Android 4.0 Ice Cream Sandwich på plenen ved Googleplex i oktober 2011. (Bilde: Google YouTube-video)

Flere vil ha prestisjeoppdraget fra Google.

Så langt har Google gitt ut tre Nexus-mobiler, Nexus One, Nexus S og Nexus Galaxy. Dette er referansemodeller for å demonstrere ulike utgaver av Android-operativsystemet. Stort sett er det også til disse modellene at nye versjoner av Android utgis først.

Google produserer selvfølgelig ikke Nexus-enhetene selv. I stedet blir en kjent mobilleverandør valgt ut av Google, som sammen med denne leverandøren utvikler mobilen. Nexus-modellene for gjerne betydelig oppmerksomhet. Etter hvert har de også blitt ganske ettertraktet, siden man i større grad enn med andre Android-mobiler er sikret tidlig og relativt langvarig tilgang til offisielle Android-oppdateringer. Modellene leveres dessuten med helt original Android-brukergrensesnitt, uten leverandørens egne tilpasninger.

Google kommer i løpet av året med en ny versjon av Android, som etter alt å dømme får versjonsnummeret 5.0 og kodenavnet «Jelly Bean». Dette er en versjon som nok først og fremst vil bringe mer funksjonalitet til nettbrett. Google har tidligere antydet en større satsing på nettbrett i år.

Hiroshi Lockheimer, en høystående Google-representant, antydet i forrige uke at neste Android-versjon vil komme til høsten. Han viste til at Android 4.0 kom i november, og at utgivelsestakten normalt vil være på én hovedutgivelse i året, samt flere – i blant betydelige – vedlikeholdsoppdateringer.

Det er kjent at flere leverandører er i samtaler med Google om å bli leverandør av den neste Nexus-enheten, som trolig blir et nettbrett. De to siste Nexus-modellene har blitt levert av Samsung, mens Nexus One ble levert av HTC. Samsung er i dag den største leverandøren av Android-baserte nettbrett, uten å ha oppnådd veldig stor suksess.

Om dette får Google til å overlate stafettpinnen til en annen leverandør, får tiden vise. Blant selskapene som selv har oppgitt seg selv som kandidater, LG. HTC har også blitt nevnt.

– Asus jobber veldig tett med Google, så så snart de har Android 5.0 tror jeg det er en stor sannsynlighet for at vi vil være med i den første bølgen til å tilby Jelly Bean-oppdateringenm sier Benson Lin, en visepresident i Asus, til TechRadar. Han bekrefter dermed både versjonsnummeret og kodenavnet for den neste store Android-utgaven.

De fleste av de større leverandørene av Android-enheter har kunngjort tidsplaner for eventuell utrulling av Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS) til eksisterende enheter. Så langt er ICS tilgjengelig bare for noe få enheter.

Men allerede nå har det kommet informasjon om hva Android-versjonen etter Jelly Bean skal hete. Ifølge «relativt sikre kilder» skal den hete Key Lime Pie, skriver The Verge. Dette er en amerikansk dessert.

Kodenavnene til Android er som kjent hentet fra desserter og andre søtsaker. De tidligere versjonene heter Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb og Ice Cream Sandwich. Denne ordningen ble først innført med Android 1.5 «Cupcake», som var den tredje utgaven av Android som ble utgitt.

    Les også:

Til toppen