Kjent fildelingsnett datt sammen

Det populære fildelingssystemet Morpheus falt ned i går kveld, og problemet har forplantet seg til Gnutella-nettet. Her er årsaken:

Det populære fildelingssystemet Morpheus falt ned i går kveld, og problemet har forplantet seg til Gnutella-nettet. Her er årsaken:

Det er litt forvirrende, men flere av systemene for å dele filer over Internett samarbeider på forskjellige måter som kan gjøre dem sårbare. Nå er det populære delesystemet Morpheus nede. Dette skulle egentlig ikke kunne skje, for systemet er markedsført som et bruker-til-bruker-system uten noen sentral operatør.

Men dette stemmer altså ikke.

Dette kan spå fremtidige problemer, for argumentet om at operatøren ikke har kontroll, faller dermed bort. Årsaken til at Morpheus er nede skyldes at systemet baserer seg på programvare fra Kazaa, en annet fildelingssystem. Men i går oppgraderte Kazaa sin programvare og Morpheus har ikke - foreløpig - kunnet følge etter.


StreamCast, selskapet bak Morpheus, lover en ny versjon av fildelingsprogrammet i løpet av noen dager, med versjoner som ikke er avhengig av Kazaa. Også fildelingsprogrammet Grokster er påvirket av Kazaa-oppgraderingen.

Problemene har også forplantet seg til det andre ledende fildelingssystemet, det åpne Gnutella-systemet. Da Morpheus falt ned, hoppet mange brukere over på Gnutella. Limewire, et av Gnutella-selskapene, forteller til nyhetstjenesten Cnet at antall brukere i går kveld økte med 50 prosent til over 100.000 samtidige brukere.

En digi.no-leser rapportere likevel om at Morpheus fungerer i dag igjen.

Til toppen