JUSS OG SAMFUNN

Kjent fildelingsoversikt nedlagt

Den kanskje mest kjente oversikten over tilgjengelig filer for fildelingsteknologien BitTorrent, skal være nedlagt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. des. 2004 - 10:08

Nettstedet SuprNova.org, som trolig har vært den mest populære oversikten over tilgjengelige BitTorrent-lenker, er nedlagt. I en melding som skal ha vært synlig på nettstedet i helgen, heter det at nettstedet stenges for godt i den formen alle nå kjenner det. Det er uklart om nettstedet vil kunne gjenoppstå, men det er helt sikkert at det da ikke lenger vil vært vert for torrentlenker.

Ifølge The Register skal derimot SuprNovas IRC-kanal og diskusjonsfora forbli åpne.

Uten at det går helt klart fram, er nedleggelsen trolig et resultat av en aksjon blant annet Motion Picture Association of America gjennomfører mot tilbydere av ulike fildelingstjenester. Selv om SuprNova ikke har tilbudt piratkopierte filer direkte fra nettstedet, og selv om BitTorrent-teknologien i stadig større grad også brukes av programvareselskaper til å distribuere lovlige kopier av programvare, er det klart at de fleste torrentlenkene på nettstedet pekte til ulovlige kopier av musikk, film, tv-serier og programvare.

    Les også:

Hadde SuprNova.org vært en norsk tjeneste, ville saken trolig vært en annen. BitTorrent-lenking kan minne mye om det det norske nettstedet Napster.no drev med før det ble saksøkt av musikkbransjen. Nettstedet tilbød en rekke lenker til MP3-filer på andres servere.

Eieren av Napster.no ble frifunnet i lagmannsretten i mars i år, men dommen er anket til Høyesterett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.