BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjøler datasentral med stor brenselcelle

Offentlige tilskudd gjør det lønnsomt å bruke store brenselceller i datasentraler i California.

23. aug. 2007 - 11:20

Blant de miljøvennlige tiltakene som delstaten California har gjennomført, er tilskuddsordninger som skal oppmuntre bedrifter til å satse på alternative kilder til energi.

Blant dem som har benyttet seg av disse ordningene, er det japanske IT-selskapet Fujitsu. De har installert en 200 kilowatt brenselcelle fra UTC Power i sin datasentral i Sunnyvale. Brenselcellen går på naturgass, og leverer strøm til kjøleanlegget. Varmen fra brenselcellen fanges opp og resirkuleres til å lage varmtvannet som Fujitsus kontorer trenger.

Tilskuddet som Fujitsu nyter godt av, er på 2500 dollar per kilowatt. Det innebærer en samlet rabatt på 500.000 dollar. Standardprisen for en UTC Power PureCell Model 200 skal være 900.000 dollar, pluss installasjon på typisk 250.000 dollar. Tilskuddsordningen gjør at Fujitsu sparer i overkant av 40 prosent på investeringen.

Bruken av naturgass gjør at brenselcellen til Fujitsu ikke kvalifiserer for den beste tilskuddsordningen på 4500 dollar per kilowatt.

Naturgass er ikke en fornybar ressurs, og en naturgassdrevet brenselcelle slipper dessuten ut klimagassen CO2, selv om det er godt innenfor Californias lovpålagte begrensninger.

Californias tilskuddsordninger for alternativ energi kanaliseres gjennom selskapet Pacific Gas & Electric. Investeringer i fornybare energikilder kvalifiserer til tilskudd på 4500 dollar per kilowatt.

CO2-utslippene per kilowatt fra Fujitsus brenselcelle skal ligge 35 prosent under nivået til et tradisjonelt kraftanlegg, målt per megawattime. Andre miljøfordeler er reduserte utslipp av NOx på rundt 1800 kilogram per år, og nullutslipp av ozonlagfiendtlige fluorkarboner.

I California er det også et poeng å spare vann. Sammenliknet med et tradisjonelt kraftanlegg sparer Fujitsus brenselcelle miljøet for minst 3000 kubikkmeter vann per år.

Fujitsu er det første selskapet i Silicon Valley til å installere en brenselcelle for å dekke deler av sitt strømbehov.

Anlegget de har kjøpt fra UTC Power skal dekke 50 prosent av strømmen selskapet bruker til å kjøle sin datasentral og sine kontorer.

Selskapet antar at investeringen vil være tjent inn i løpet av tre og et halvt år, og at anlegget vil ha en levetid på rundt 15 år.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.