Kjøp av programvare ga vekst i IBM

IBMs solide tall i fjerde kvartal skyldes først og fremst de mange oppkjøpene innen programvare.

Kjøp av programvare ga vekst i IBM

IBMs solide tall i fjerde kvartal skyldes først og fremst de mange oppkjøpene innen programvare.

IBM er et av verdens største IT-selskaper. Omsetningsmessig er 2006 det første året på 50 år at IBM ikke er aller størst, målt etter omsetning. Den plassen overtok HP etter at IBM solgte sin PC-divisjon til kinesiske Lenovo.

I fjorårets siste kvartal overgikk IBM aksjeanalytikernes forventinger både på omsetnings- og resultatsiden. Det var allikevel ikke nok. Aksjekursen falt cirka 5 prosent etter at tallene ble kjent.

I selskapets fjerde kvartal omsatte den amerikanske IT-giganten for 26,3 milliarder dollar. Tilsvarende tall for samme kvartal året før var 24,4 milliarder dollar. Overskuddet endte på 3,54 milliarder dollar, mot 3,19 milliarder i fjerde kvartal 2005.

– Det var et godt kvartal. Det eneste som så litt skuffende ut var maskinvaresalget, sier Marc Heilweil, fondssjef i Spectrum Adisory Services, til CNet News.

IBM har i det siste satset hardt på å bygge seg opp innen programvare gjennom blant annet oppkjøp. I løpet av fjoråret alene kjøpte selskapet opp 11 programvareselskaper. Totalt kjøpte IBM 14 selskaper.

Programvaresatsningen bygger på IBMs store tjenestetilbud, som regnes for å være et område med svakere marginer enn programvare. Samtidig er IBMs mange tjenesteavtaler til stor hjelp når selskapet skal selge programvaren sin.

Omsetningsmessig står nå programvaresalg for 5,65 milliarder dollar, noe som tilsvarer cirka 20 prosent av IT-konsernets totale omsetning. Det var en vekst på 15 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.

Maskinvaresalget står for 7,2 milliarder av omsetningen. Tjenestesalget er fortsatt IBMs største område og denne divisjonen sto for 12,8 milliarder dollar i omsetning.

Til toppen