JUSS OG SAMFUNN

Kjøp av spionvare kan bli forbudt i Norge

I dag er kjøp og salg av skadevare lovlig.

FORSLAG FRA KRIPOS: Justisminister Anders Anunsen (Frp) vurderer nå å innføre forbud mot omsetning av spionprogramvare i Norge.
FORSLAG FRA KRIPOS: Justisminister Anders Anunsen (Frp) vurderer nå å innføre forbud mot omsetning av spionprogramvare i Norge. Bilde: Terje Pedersen/Avisenes Nyhetsbyrå/All Over Press
22. mai 2014 - 08:49

Regjeringen vurderer nå et forslag fra Kripos om å gjøre det forbudt for nordmenn å kjøpe spionprogramvare. Slike programmer kan blant annet brukes til å stjele passord fra intetanende ofre.

Det er spionprogramvaren Blackshades som har aktualisert problemstillingen. Dette er et program som man kan kjøpe på nettet for rundt 40 dollar. Programmet kan brukes til å stjele passord, ta over webkameraer og registrere alle tastetrykk som intetanende ofre gjør. Ofre får beskjed om å betale løsepenger for å få tilgang til maskinens innhold igjen.

– Det er per i dag lovlig å kjøpe og selge denne typen programvare i Norge. Men vi følger selvsagt med på miljøet etter informasjonen vi har fått. Det er ulovlig å bruke dette mot andre, sier seksjonsleder for datakriminalitet i Kripos, Håvard Aalmo, til P4.

AKSJON BLACKSHADES GLOBAL TAKEDOWN: Mer enn 300 ransakelser ble gjennomført i en global aksjon mot hackere. Rundt 100 er arrestert. Det kunngjorde amerikanske myndigheter under en pressekonferanse i New York mandag. <i>Bilde: FBI</i>
AKSJON BLACKSHADES GLOBAL TAKEDOWN: Mer enn 300 ransakelser ble gjennomført i en global aksjon mot hackere. Rundt 100 er arrestert. Det kunngjorde amerikanske myndigheter under en pressekonferanse i New York mandag. Bilde: FBI

Nordmenn kjøper

Han bekrefter at personer i Norge har kjøpt Blackshades-programmet, men ingen er blitt pågrepet her i landet. Aalmo mener norske myndigheter bør vurdere et forbud.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) iverksetter umiddelbart et arbeid for å vurdere om det skal bli forbudt å kjøpe og selge spionprogrammer i Norge. Anundsen peker samtidig på at man kan bruke programmer som dette på lovlig vis og at det derfor er noe man må ta med i diskusjonen.

CNN var blant flere som tidligere denne uken meldte at mer enn 90 personer er blitt pågrepet i 19 land for å ha brukt Blackshades. Ifølge CNN har mer enn en halv million mennesker verden rundt vært intetanende ofre. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.