JUSS OG SAMFUNN

Kjøp avisbilder av familien over nettet

Tønsberg Blad tar sin lokalavisgjerning på alvor og selger bilder over nettet direkte til abonnentene. De fleste leserne skygger imidlertid unna e-betalingen.

21. okt. 2002 - 16:40

Mange aviser og nettsteder (per i dag 135 brukersteder) på det norske internettet har begynt å ta i bruk Payex-løsningen fra eSolutions som tilrettelegger for betaling over nettet.

En av disse er lokalavisen Tønsbergs Blad som i motsetning til de fleste andre norske aviser gjør en original vri: I stedet for å ta betalt for arkivmateriale, en fersk PDF-utgave av papiravisen på nettet eller søk i skattelisten, tar Tønsberg Blad sin lokalavisgjerning på alvor og selger bilder.

Betaler du med Payex, må du punge ut med 95 kroner for et bilde, uansett størrelse og kvalitet. Betaler du med faktura, må økes prisen med 50 kroner mer. Likevel er det 80 prosent som velger fakturaløsningen.

- Vi har tilbudt dette siden mai måned. Jeg tør ikke anslå hvor mange bilder som er solgt, men det som er klart er at folk velger å betale med faktura, sier Øivind Munkås, nettansvarlig i avisen.

- Jeg tror det er en todelt årsak til dette: det er delvis på grunn av frykten for å oppgi personopplysninger over nettet, men også fordi folk ikke gidder å bruke noen minutter på å registrere seg og laste opp penger i en egen konto. Payex-løsningen er jo veldig enkel og brukervennlig og er i tillegg billigere å benytte - men det ser ikke ut til å ha noe å si, sier Munkås.

Muligheten for å bestille et bilde ligger i alle artiklene til Tønsbergs Blad.

Bildene er til privat bruk og kan ikke videre selges eller massepubliseres. For lokalpressen er dette en funksjon de har hatt i mange år og som skaper en uvurderlig lojalitet til avisen. For Vestfold-avisen betyr ikke bare dette en slump ekstrainntekter, men like mye effektivisering av en funksjon som i lang tid har vært utført manuell per telefon.

- Det har uten tvil blitt mindre manuell bestilling siden vi startet dette. Det har gjort rutinene enklere. Selv om det ikke er snakk om de store summene er det ingen tvil om at alle monner drar, sier Munkås som foreløpig ikke vil si noe om hva Tønsberg Blad planlegger når det gjelder flere betalingstjenester på Internett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.