TELEKOM

Kjøp ekstra mobil hvis du ikke tåler brudd

Det vil komme flere dager der Telenor eller Netcom svikter helt, sier Post- og teletilsynet.

23. sep. 2008 - 08:25

Oslo (NTB): En halv million mobilkunder ble rammet da nettet brøt sammen tre ganger med få dagers mellomrom. Post- og teletilsynet råder folk til å kjøpe ekstra mobil om de ikke kan tåle brudd.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) har nå fått rapporten fra Post- og teletilsynet om det som betegnes som en av de svarteste ukene for norske mobilabonnenter – med tre store nettbrudd i Oslo-området 25. august og 28. august i år.

    Les også:

– Veldig spesielt
– Vi har aldri opplevd før at det inntreffer tre ulike større hendelser på så kort tid. Det var veldig spesielt, sier sikkerhetssjef Geir Vareberg i Post- og teletilsynet til Aftenposten.

Rapporten fra Post- og teletilsynet viser hva som skjedde da den ene feilen etter den andre slo ut Telenor, NetCom og BaneTele i løpet av én uke. Flest ble berørt da Telenors nett ble rammet i tre og en halv time 25. august.

NetCom-kunder måtte på sin side tåle to sammenbrudd på én uke som følge av en programvarefeil.

Leve med feil
Ifølge Post- og teletilsynet vil dette skje igjen med mindre det gjøres enorme investeringer. Tilsynet skriver til samferdselsministeren at både kundene, skattebetalerne og politikerne må være forberedt på «betydelige kostnader» hvis vi skal unngå sammenbrudd.

Konklusjonen er at «samfunnets brukere må til en viss grad måtte leve med at feil tidvis kan oppstå» og videre at brukerne selv må ta ansvar for å vurdere behovet for å skaffe løsninger som står i forhold til risikoen for nye brudd.

Flere i år
Så langt i år har tilsynet registrert sju større sammenbrudd. I hele fjor var det fem større hendelser, med andre ord brudd som varer i mer enn fem timer og hvor over 10.000 mennesker er rammet.

Både Helsetilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har kritisert mobilselskapene for mange nettbrudd. Mobilselskapene mener på sin side at Norge er på verdenstoppen i driftssikkerhet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.