Kjøp Mac på nett direkte fra Apple

Brukere vil kunne kjøpe de rimeligste direkte fra Apple over Internett fra 1. oktober, melder kilder i Apple som Techweb har snakket med.

Apple har tidligere hintet at selskapet er meget interessert i direktesalgsmodellen til Dell Computer. Med kjøpet av blant annet direktesalgsekspertisen til Power Computing, ligger forholdene til rette for at Apple kan forbigå forhandlerne og selge direkte til sluttbrukere.

I henhold til Techweb er det de rimelige Mac-modellene som skal selges direkte. Salget skal foregå over Internett, og det sies at nettstedet bygges opp med tidligere NeXTs WebObjects-teknologi som ligger bak Dell Computers utrolig suksessfulle nettsted.

I tillegg til direktesalg beveger Apple seg i retning av ordrebasert produksjon. Et mellomsteg i så måte er å la salgskanalen gjøre montering og konfigurering. Mens selskaper som Dell og Gateway 2000, praktiserer en rendyrket modell for direktesalg og ordrebasert produksjon, går selskaper som Compaq, IBM og nå Apple inn for hybride modeller.

I Apples tilfelle er det altså snakk om at selskapet skal selge deler av sine produkter direkte og la grossister montere og konfigurere Macintosh-maskiner.

På sikt synes det klart at Apple vil gå helt over til ordrebasert produksjon ved sine egne fabrikker for å dra nytte av alle fordelene modellen gir. Mer kurante bestillinger, bedre tilgjengelighet og mindre varer på lager er noen av fordelene ved ordrebasert produksjon.

Planen er å la forhandlere ta seg av salget til bedriftsmarkedet, mens Apple selv tar over salget til konsumenter.

Til toppen