Abonner
ANALYSER

– Kjøp Nokia-aksjer

Men grunnen er ikke den du tror.

Stephen Elop viste fornøyd frem Nokias nye flaggskip under en pressekonferanse på sensommeren. Meglerhuset Pareto anbefaler nå investorer å kjøpe aksjer i selskapet før de fremlegger tall for tredje kvartal.
Stephen Elop viste fornøyd frem Nokias nye flaggskip under en pressekonferanse på sensommeren. Meglerhuset Pareto anbefaler nå investorer å kjøpe aksjer i selskapet før de fremlegger tall for tredje kvartal. Bilde: Jin Lee/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

18. oktober vil Nokia presentere sine resultater for tredje kvartal. Den kriserammede mobilprodusenten sliter tungt i konkurransen med Apple og Samsung, men håper at deres nye Windows8 baserte telefoner under merkevaren Lumia vil snu trenden.

Meglerhuset Pareto, er ute med en fersk analyse som digi.no har fått tilgang til. Der råder meglerhuset sine kunder å kjøpe aksjer. Tittelen på notatet som ble distribuert til investorer torsdag er «A Q3 relying on Asha», med hentydning til selskapets «billigtelefon» Asha.

Der er nemlig salget av disse telefonene som vil «redde» regnskapet, tror meglerhuset.

Lavt Lumia-salg i tredje kvartal

– Vi forventer at resultatene for selskapets mobiltelefon-divisjon vil levere overskudd med en EBIT-margin på 4 prosent, og på linje med resultatene i andre kvartal, mens vi forventer at tapene innen smartmobiler vil øke, skriver analytiker Helena Nordman-Knutson i oppdateringen. Årsaken til de økte tapene innen smartmobil-segmentet er at de nye Lumia-telefonene ikke har vært i salg i inneværende kvartal.

Nokias "enkle" mobiltelefon Asha 303 vil være den viktigste bidragsyteren til Nokias resultater i inneværende kvartal, tror Pareto.
Nokias "enkle" mobiltelefon Asha 303 vil være den viktigste bidragsyteren til Nokias resultater i inneværende kvartal, tror Pareto.

Faktisk forventer Pareto at Nokia vil selge rundt åtte millioner smarttelefoner i tredje kvartal, mot ti millioner i andre kvartal. Av disse vil bare tre millioner være Symbian-baserte telefoner, mot seks millioner Symbian-telefoner i andre kvartal. Pareto forventer også at gjennomsnittsprisen på Nokias smarttelefoner (ASP) vil ende på 131 euro, mot 151 euro i andre kvartal.

Transportetappe

Men hvorfor skal man da kjøpe aksjen? Pareto skriver at de tror markedet vil bli servert positive nyheter om virksomhetssalg samt at signalene for fjerde kvartal vil kunne løfte aksjen, ikke selve tallene for kvartalet. Det hører også med til historien at aksjekursen til Nokia er kjørt langt ned. Det siste året har aksjen falt 50 prosent. Men etter at selskapet leverte tall for andre kvartal, for rundt tre måneder siden, har kursen løftet seg over 20 prosent.

Tredjekvartal for Nokia er på mange måter en transportetappe. Deres nye telefoner basert på Windows 8 vil først gjøre seg gjeldene i fjerde kvartal. Milliard-spørsmålet er selvsagt hvor godt disse vil selge.

Stikk i strid med pris-råd

– Tredje kvartal blir tøft og i fjerde kvartal vil smarttelefon-resultatet avhenge av lanseringen og prisstrategien til Lumia 920 (Nokias nye flaggskip, red. anm). Vi tror at en aggressiv prisstrategi vil støtte det volumet som trengs for å øke tilstedeværelsen i markedet, skriver analytikeren. Hun mener også at en høy pris på telefonen ikke vil være det beste alternativet for en merkevare som sloss for sin eksistens.

Svaret på prisingen av den nye topptelefonen kom torsdag kveld. Nokia har ikke lagt seg på en lavpris-strategi, som Paretos analytiker rådgir. Nyhetsbyrået Reuters melder at telefonen vil bli noe billigere enn iPhone 5, men høyere enn Samsung Galaxy S III. Om markedet kaster seg over telefonen de neste månedene får vi først greie på når regnskapet for fjerde kvartal gjøres opp på nyåret.

    Les også:

Les mer om: