RESULTATERFINANS

Kjøpefest i IT-bransjen

Oppkjøpsaktiviteten tilbake med nivå før nedgangstidene.

24. aug. 2011 - 09:45

I årets åtte første måneder har det blitt gjennomført oppkjøp i IT-og telekombransjen med en verdi på til sammen 323,3 milliarder dollar, 1,76 billiarder norske kroner. Det er en vekst på 19 prosent i forhold til samme periode i 2010, melder Financial Times som henviser til tall fra analysefirmaet Dealogic.

Dette inkluderer ikke Googles oppkjøp av Motorola Mobility eller HPs oppkjøp av det britiske programvareselskapet Autonomy. De to oppkjøpene hadde en verdi på henholdsvis 12,5 milliarder dollar og 11,7 milliarder dollar og ble begge annonsert sist uke.

I de åtte første månedene i 2008, rett før den internasjonale finanskrisen sørget for at oppkjøpsaktiviteten i alle bransjer stoppet opp, ble det gjort oppkjøp og fusjoner med en verdi på 338,8 milliarder dollar.

Bank-kilder sier til Financial Times at den økte aktiviteten skyldes store endringer i IT-industrien. De to store IT-oppfinnelsene, PC og mobiltelefonen, har på mange måter smeltet sammen til smarttelefonen, noe som har tegnet opp et helt nytt landskap de etablerte selskapene må forholde seg til.

- Selskapenes kjernevirksomhet er under press, og de bruker oppkjøp og fusjoner for å tilpasse seg, sier Kurt Simon i investeringsbanken JPMorgan til Financial Times.

Det er med andre ord mye som taler for mer aktivitet i oppkjøpsmarkedet i tiden som kommer.

Særlig kan det komme flere transatlantiske oppkjøp. Mange amerikansk-baserte IT-selskap har store kontantbeholdninger i Europa, som vil være gjenstand for beskatning dersom de flagges hjem til USA.

Det er derfor en fordel å bruke disse midlene på oppkjøp nettopp i Europa. Både HP, som kjøpte Londonbaserte Autonomy og Microsoft, som kjøpte Skype for 8,5 milliarder dollar tidligere i år, er eksempler på dette.

Prisen både Google og HP betalte for sine oppkjøp forrige uke viser også at selskapene ikke er redd for risiko. Oppkjøpspremien på Autonomy og Motorola var på godt over 50 prosent for gjennomsnittskursen den siste måneden før oppkjøpet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.