Kjøper flyselskapenes teleselskap

Flyselskapenes organisasjon SITA der blant annet SAS, Braathens og Widerøe inngår selger aksjemajoriteten i teleselskapet Equant. Kjøper er France Telecom som betaler nær 80 milliarder kroner for 54,3 prosent av aksjene.

Flyselskapenes organisasjon SITA der blant annet SAS, Braathens og Widerøe inngår selger aksjemajoriteten i teleselskapet Equant. Kjøper er France Telecom som betaler nær 80 milliarder kroner for 54,3 prosent av aksjene.

Handelen sikrer det franske selskapet tilgang til et sterkt bedriftsmarked som blant annet består av en rekke flyselskap verden rundt, inkludert det største norske.

Equant skal nå fusjoneres inn i selskapet Global One, som France Telecom sikret seg kontroll på i fjor. Målet nå er å konkurrere med andre internasjonale teleselskap som WorldCom og Concert om de internasjonale næringslivskundene. Det nye selskapet Global One-Equant sitter med vel 3.700 kunder, deriblant 60 prosent av verdens 100 største selskap, med et salg på tilsammen mellom 2 og 3 milliarder euro.

Oppkjøpet er et av flere i serien til France Telecom for å styrke stillingen i det globale telemarkedet etter at Global One-alliansen med amerikanske Sprint og Deutsche Telekom ble oppløst i 1999. Blant andre oppkjøp fremstår britiske NTL, tyske Mobilcom og britiske Orange som de største.

Konsernsjef Michel Bon sier at selskapet nå er nær ved å komplettere sin strategi. - Nå må vi levere, og det er en helt annen sak sier han.

Oppkjøpet betyr også slutten på dagens Equant, også kalt for flyselskapenes egen teleoperatør, som er mest kjent for å tilby tele og datatjenester til multinasjonale selskap basert på flyselskapenes egne telefonlinjer. Equant har via sine eiere i SITA kunnet tilby sine tjenester i 1500 byer, deriblant de norske Oslo, Stavanger, Bergen, Bodø og Tromsø. Målene var en gang store med planer om å ta ti prosent av det nordiske telekommunikasjonsmarkedet for utenlandstelefoni og dataoverføring.

France Telecom betaler med aksjer i hovedsak kjøpt tilbake fra Vodafone etter oppkjøpet av Orange, og betyr derfor lite på selskapets eierstruktur.

Blant andre selskap Equant har ført samtaler med er Global Crossing og Infonet. Det siste hinderet, om kjøpet kunne betales med aksjer, ble løst for en uke siden. Det er ventet at fusjonen først kan sluttføres til våren.

Til toppen