Kjøper israelsk trafikkapp-selskap

Waze blir viktig for Googles mobilapplikasjoner.

Kjøper israelsk trafikkapp-selskap
Med Waze skal brukerne kunne finne veiene hvor trafikken flyter jevnt. Dette krever dog at også andre bidrar med informasjon i sanntid. Nesten 50 millioner brukere benytter appen i dag. Bilde: Waze

Google bekreftet i går at selskap har kjøpt Waze, et israelsk selskap som tilbyr en fellesskapsdrevet trafikk- og navigasjonsapplikasjon til Android og iOS. Google har ikke betingelsene for oppkjøpet, men det antas at prisen har vært på mer enn 1 milliard dollar.

Det har i flere uker gått rykter om at et oppkjøp av Waze har vært på trappene, men Google skal ikke ha vært den eneste beileren. I alle fall Facebook skal også ha vært i forhandlinger med Waze om dette.

Waze er i utgangspunktet en navigasjonsapplikasjon for bilister. Brukerne taster på vanlig måte inn destinasjonen og kjører i vei med appen åpen. Da tillater de at appen samler inn data om trafikken og ruten som velges. Disse dataene samles sentralt og kombineres fra tilsvarende data fra andre brukere. Dermed skal Waze ha et godt utgangspunkt til å foreslå ruter fram til destinasjonen.

Waze-applikasjonen viser på kartet hvor det finnes ulike hindringer i veien, inkludert politikontroller og kø.
Waze-applikasjonen viser på kartet hvor det finnes ulike hindringer i veien, inkludert politikontroller og kø. Bilde: Waze

I tillegg kan brukerne aktivt dele rapporter om ulykker, veisperringer og andre hindringer. I kunngjøringen fra Google heter det at Waze kan hjelpe brukerne med å overliste trafikken.

Utviklingslaget skal inntil videre forbli i Israel og være en separat enhet.

– Vi er begeistret over utsiktene til å forbedre Google Maps med noe av funksjonaliteten for trafikkoppdateringer som tilbys av Waze og å forbedre Waze med Googles søkemuligheter, skriver Brian McClendon, sjef for Googles geo-virksomhet, i kunngjøringen.

– Vi vil også samarbeide tett med de levende Waze-fellesskapet, som er DNA-et til denne appen, for å sikre at de har det som behøves for å vokse og trives, lover McClendon.

Man kan også se for seg at Waze kan integreres med andre Google-tjenester, ikke minst Google Now, som allerede varsler brukeren om reisetider. Men de sosiale sidene ved Waze kan trolig også integreres med Google+.

Samtidig er det altså klart at Waze fortsatt skal eksistere som en egen applikasjon. Den har i dag rett i underkant av 50 millioner brukere. En webutgave av kartet finnes her. I dag er kartet tilsynelatende basert på Bing.

    Les også: