AVTALER & KONTRAKTER

Kjøper konkursrammet minnegigant

Kan bli nest største aktør.

Japanske Elida overlevde ikke fallende DRAM-priser og sterk japansk valuta. Tidligere i år gikk selskapet konkurs, men blir nå etter alt å dømme tatt over av amerikanske Micron.
Japanske Elida overlevde ikke fallende DRAM-priser og sterk japansk valuta. Tidligere i år gikk selskapet konkurs, men blir nå etter alt å dømme tatt over av amerikanske Micron.

Tidligere i år ble det kjent at japanske Elpida Memory gikk konkurs. Selskapets gjeld ble for tung å bære med fallende priser på minne og kreditorene overtok selskapet. Men det betydde ikke at virksomheten ble lagt ned. I stedet har kreditorene forsøkt å selge virksomheten for å dekke deler av sine tap.

Den japanske avisen Nikkei melder ifølge Bloomberg News at amerikanske Micron Technology vil kjøpe det konkursrammede selskapet for 200 milliarder japanske yen, 15 milliarder norske kroner. Dette vil imidlertid bare dekke en liten del av kreditorenes tap. Hele 70 prosent av gjelden vil ikke bli gjort opp, skriver Bloomberg News.

Dersom oppkjøpet går gjennom vil Micron bli en storaktør i det globale markedet for DRAM-brikker. Det er Samsung som er den største aktøren med 41,4 prosent av markedet ifølge analysebyrået TrendForce.

Den nest største aktøren er Hynix med 23,9 prosent av markedet mens Elpida hadde 12,4 prosent. Micron har så langt vært en relativt sett liten spiller med 11,6 prosent av markedet. Men lykkes den amerikanske aktøren å kjøpe Elpidas konkursbo vil de bli den nest største aktøren i markedet.

Spørsmålet er hva som vil skje i et marked som består av tre forholdsvis like store aktører, i motsetning til et mer fragmentert leverandørbilde. DRAM-prisene har vært under betydelig press det siste året. TrendForce regner med at markedet vil falle med 15 prosent i år, målt mot i fjor. Om færre og større aktører klarer å holde prisene i sjakk gjenstår å se.

Dårlig etterspørsel etter PC-er og forbrukere som velger nettbrett, har vært med på å trekke prisene ned.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.