Kjøper patenter for å gi til Linux

IBM og andre globale Linux-aktører kjøper patenter for å gi dem til åpen kildekode-fellesskapet.

IBM og andre globale Linux-aktører kjøper patenter for å gi dem til åpen kildekode-fellesskapet.

Ifølge Wall Street Journal har IBM, Novell, Philips, Red Hat og Sony gått sammen om å danne den ideelle organisasjonen Open Invention Network. Initiativtakerne skal gi organisasjonen penger for å kjøpe opp Linux-relaterte patenter. Disse skal gjøres fritt og gratis tilgjenglige til alle som forplikter seg til ikke å angripe noen av patentene i nettverkets eie.

Initiativet følger opp en rekke tiltak for å beskytte Linux og åpen kildekode mot selskaper hvis primære forretningsmodell er å tjene penger på patenter. IBM og Open Source Development Labs har tatt til orde for å opprette en «patentallmenning», og IBM har skjenket flere tusen patenter til fellesskapet. Sun og Novell har levert tilsvarende innspill.

Linux-fellesskapets potensielle sårbarhet for patentkrav ble i fjor understreket av Open Source Risk Management, som tilbyr spesielle forsikringer til nervøse brukere av åpen kildekode. Dette selskapet sier de fullt ut støtter initiativet for å kjøpe opp patenter og la alle få del i dem.

Blant de første bidragene til Open Invention Network blir patenter som Novell kjøpte fra Commerce One for 15,5 millioner dollar i fjor.

Det er ikke oppgitt hvor mye midler nettverket vil disponere. En talsperson for IBM forsikrer at det ikke vil stå på penger for å kjøpe patenter.

    Les også:

Til toppen