JUSS OG SAMFUNN

Kjøper seg fri i korrupsjonssak

Alcatel-Lucent overfører 137 millioner dollar til amerikanske myndigheter.

28. des. 2010 - 14:55

Den franske teleutstyrsleverandøren Alcatel-Lucent forteller at de er kommet overens med amerikanske myndigheter i en omfattende korrupsjonssak fra tiden før Alcatel slo seg sammen med amerikanske Lucent mot slutten av 2006.

Slik saken rapporteres i blant annet Bloomberg og Wall Street Journal, hadde USAs justisdepartementet siktet Alcatel-Lucent for brudd på en lov, Foregn Corrupt Practices Act (FPCA), som forbyr selskaper notert i USA fra å betale utenlandske myndigheter for å oppnå gunstigere behandling enn de ellers ville fått. Siktelsen ble supplert av et sivilt søksmål mot selskapet fra USAs finanstilsyn Securities and Exchange Commission (SEC).

Gamle Alcatel skal ha betalt til sammen over 8 millioner dollar til korrupte embetsmenn i Costa Rica, Honduras, Malaysia, Taiwan og Kenya for å sikre seg kontrakter.

Ordningen som Alcatel-Lucent har gått inn på, innebærer at selskapet overfører 92 millioner dollar til USAs justisdepartement, og 45 millioner dollar til SEC, til sammen 137 millioner dollar. Justisdepartementet opprettholder siktelsen, men avstår fra å prosedere i en periode på tre år. Dersom Alcatel-Lucent ter seg som forventet i denne perioden, vil siktelsen frafalles. SEC-søksmålet frafalles. Som konsern slipper Alcatel-Lucent å innrømme skyld, det har derimot tre datterselskaper, Alcatel-Lucent France SA, Alcatel- Lucent Trade International AG og Alcatel Centroamerica SA, måttet gjøre.

To tidligere Alcatel-sjefer, Christian Sapsizian og Edgar Valverde Acosta, har i en relatert sak vært siktet for brudd på FCPA. Sapsizian erklærte seg skyldig i 2007, og avtjener en dom på 30 måneders ubetinget fengsel. Valverde har ikke amerikanerne fått tak i ennå.

Alcatel-Lucents juridiske talsperson Steve Reynolds sier at bedriften tar ansvar for og beklager det som har skjedd.

– Vi har lagt opp regler og rutiner som skal hindre gjentakelse, sier han.

Reynolds peker på nye interne regler kunngjort i 2008 som eksplisitt forbyr ikke bare alt av bestikkelser og korrupsjon, men også bruken av mellommenn i forhandlinger om offentlige kontrakter.

– Salgsagenter og konsulenter var det primære middelet som visse tidligere ansatte benyttet seg av for å gjennomføre de urettmessige utbetalingene knyttet til lovbruddene beskrevet av SEC og USAs justisdepartement, sier han.

Reynolds trekker ellers fram at Alcatel-Lucent i dag har en ny toppsjef, en ny toppledelse og et nytt styre, og framstår som et helt annet selskap enn gamle Alcatel fram til 2006.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.