RESULTATERFINANS

Kjøper spissteknologi til Russland

Et statlig investeringsselskap, Rusnano, har milliarder på bok og kontor i Silicon Valley.

18. mai 2011 - 12:27

En fransk-amerikansk brikkeprodusent, Crocus Technology, med virksomhet i henholdsvis Grenoble og Sunnyvale, melder at de har inngått en finansieringsavtale med Rusnano. Avtalen er verdt 300 millioner dollar. Hensikten er å etablere MRAM-produksjon i Russland.

MRAM – magnetisk RAM eller «magnetoresistive random access memory» – er en lovende teknologi for ikke-volatilt minne med ytelse tilsvarende DRAM og langt lavere strømforbruk. Crocus Technology er internasjonalt anerkjent for sin MRAM-satsing. Får de et gjennombrudd, kan deres MRAM være et alternativ til dagens flashminne.

Avtalen med Rusnano innebærer at det opprettes et fellesselskap, Crocus Nano Electronics, som skal bygge et produksjonsanlegg for MRAM basert på Crocus’ teknologi «Thermal Assisted Switching». I første omgang vil produksjonsprosessene være 90 nanometer og 65 nanometer. Drift skal komme i gang innen to år. Kapasiteten er oppgitt til 500 skiver («wafers») på 300 millimeter. På lengre sikt skal produksjonen skje i 45 nanometer, og kapasiteten skal dobles til 1000 skiver i uken.

MRAM-enhetene fra anlegget forutsettes å inngå i smartkort, nettverksutstyr, biometrisk autentisering, nærkommunikasjon (NFC) og sikker minne. Lykkes prosjektet, vil disse brikkene utgjøre verdens mest avanserte og tetteste MRAM.

Samarbeidet omfatter ellers forskning og utvikling. 245 millioner dollar skal brukes til produksjonsanleggene, mens Rusnano investerer 55 millioner dollar i Crocus. Crocus har tidligere mottatt til sammen rundt 60 millioner dollar fra ulike investorer.

Avtalen med Crocus er andre gang siden nyttår at Rusnano kunngjør en stor investering i vestlig spissteknologi for å etablere avansert brikkeproduksjon i Russland.

I januar kunngjorde Plastic Logic, kjent for bøyelige skjermer til lesebrett, basert på elektroniske brikker i plast, en avtale med Rusnano verdt 700 millioner dollar. Hensikten med denne avtalen er å bygge anlegg for volumproduksjon av Plastic Logics «neste generasjon plastskjerm» i Zelenograd utenfor Moskva.

Rusnano – en forkortelse for «russisk nanoteknologi» – ble etablert i juli 2007 etter et vedtak i den russiske nasjonalforsamlingen.

Målet er å sørge for at Russland innen 2015 har en nanoindustri med en omsetning på 900 milliarder rubler (180 milliarder kroner). Rusnano er i dag et aksjeselskap der den russiske staten sitter med alle aksjene. Toppsjefen er Anatolij Tsjubais (engelsk transkripsjon: Anatoly Chubais). Han var minister for privatisering av statseiendom i årene 1992–1994 og erkjent som en av de viktigste arkitektene for de økonomiske reformene under president Boris Jeltsin.

Ifølge Wall Street Journal hadde Rusnano før avtalen med Crocus investert til sammen 4,5 milliarder dollar fordelt på et hundretalls prosjekter.

Rusnano åpnet et kontor i Menlo Park i Silicon Valley 24. mars i år, nær Stanford University. Investeringsselskapet deler kontorer med Russian Venture Company og Skolokovo Foundation i en enhet kjent som Russian Innovation Center.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.