Kjøper Vimpelcom-aksjer for milliarder

Telenor trekker samtidig voldgiftsaken.

Milliardinvestering: Telenors konsernsjef mener de sikrer seg vedvarende innflytelse ved å kjøpe seg opp i russiske Vimpelcom.
Milliardinvestering: Telenors konsernsjef mener de sikrer seg vedvarende innflytelse ved å kjøpe seg opp i russiske Vimpelcom. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Telenor trekker samtidig voldgiftsaken.

Telenor kjøper seg opp i det russiske mobilselskapet VimpelCom med 2,1 milliarder kroner og øker dermed stemmerettsandelen til 36,36 prosent.

Telenor kunngjorde onsdag ettermiddag at selskapet har kjøpt 234 millioner VimpelCom-aksjer. Selger er investeringsselskapet Weather Investments.

Samtidig trekker Telenor sine krav mot selskapet Altimo Holdings & Investments, Altimo Cooperatief, U.A. og VimpelCom i den pågående voldgiftssaken i London.

- Siden vi trekker voldgiftssaken vil det forhindre ytterligere utvanning av øvrige VimpelCom-aksjonærer og vil etablere en mer normal selskapsstyring av VimpelCom. Vi vil nå arbeide for å utvide VimpelCom-styret til elleve medlemmer. Sammen med de øvrige aksjonærene vil vi fortsette å bidra til en industriell utvikling av VimpelCom slik vi alltid har gjort, sier Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Fornøyd

Han mener transaksjonen gir Telenor omtrent samme stemmerettsandel som et medhold i voldgiftssaken ville ha gitt. Han er derfor fornøyd. Det er også Naguib Sawiris i Weather Investments.

- Jeg er svært glad for denne transaksjonen som vil gjøre at Weather kan delta aktivt i VimpelCom-styret, gi grobunn for forbedret selskapsstyring og sikre bedre ledelsesfokus på industrielle saker i en kontekst der eksisterende uenigheter mellom hovedaksjonærene er løst, sier Sawiris.

- Signaleffekt

Telenor hadde før onsdagens transaksjon 25,01 prosent av stemmene i VimpelCom. Weather Investments hadde 29,64 prosent. Etter transaksjonen har nå Telenor 36,36 prosent av stemmene og Weather Investments har 18,28 prosent.

Altimo har fortsatt 25 prosent av stemmene, Bertofan har 5,99 prosent og de øvrige aksjonærene har til sammen 14,37 prosent.

Teleanalytiker John Strand i danske Strand Consult sier til NTB at Telenors aksjekjøp utgjør kun en liten andel av VimpelCom og målt i verdi.

- Med kjøpet sender Telenor et signal om at de er i VimpelCom for å bli der og at de ikke er interessert i å selge seg ut. Det endrer ikke på «krigen» de har med Altimo - den har vært der i mange år og vil nok også være der i framtiden, sier Strand.

Konflikt

Telenor har de siste årene vært i konflikt med Altimo. Altimo eies av Alfagruppen, hvor den russiske milliardæren Mikhail Fridman eier over 40 prosent av aksjene.

Konflikten handler om at Fridman har ønsket å kjøpe det egyptiske mobilselskapet Wind Telecom, skriver NA24. Telenor fryktet at selskapet kunne miste muligheten til å kontrollere VimpelComs utvikling. Telenor klaget derfor i januar i fjor Altimo inn for en voldgiftsdomstol i London. Telenor ønsket at domstolen skulle avgjøre om det skal være mulig å stemme over kjøpet av Wind Telecom i VimpelCom-styret. Telenor tapte i første omgang. Siden har Telenor også tapt stemmegivningen om Wind Telecom-kjøpet. (©NTB)

Til toppen