Kjøperen gikk konkurs, men Wapfactory lever videre

Før fusjonen mellom Wapfactory og Sysdeco Mapmill var ferdigstilt, gikk Sysdeco konkurs. Nå lurer bobestyrer hva han skal gjøre med det gjenlevende selskapet.

Det var en kort farsott, men det var svært mange som trodde at de tidligste WAP-telefonene skulle gjøre mobilen like populær for Internett-surfing som PC-surfing. Ikke minst enkelte norske investorer trodde at man kunne erobre hele verden bare man sikret seg de riktige navnene og domenene.

Både Ola Mæle og Øystein Stray Spetalen var involvert i hypen og på hjemmesidene til selskapet Wapfactory sto det følgende:

"WAPfactory skal utnytte de muligheter som Wap.com har til å bli verdens mest trafikkerte portal for trådløse brukere."

Ikke minst kom det til uttrykk da redaktør Tellef Øgrim mente at tjenestene Wap.com og WAP.no skulle hjelpe selskapet til å bli like stor i den mobile internettverden som Yahoo! Inc er det på weben.
Les selv saken fra mai 2000: Vil bygge Yahoo! for det mobile internettet

Men da de primitive WAP-telefonene viste seg å bli en flopp, ble navnene plutselig en belastning.


Høsten 2001 var det et helt annet scenario og Wapfactory skulle fusjoneres inn i Sysdeco Mapmill. Mapmill et et av tre selskap som har kommet ut av Sysdeco-kollapsen på 90-tallet, som investor Christen Sveaas sto bak.

Men fusjonen rakk aldri å bli en realitet. I begynnelsen av mars havnet selskapet i skifteretten og 34 ansatte mistet jobben, ifølge Dagens Næringsliv.

Etter at Sysdeco Mapmill ikke hadde gjort opp en regning på åtte millioner kroner i programvarekjøp, tok Sveaas-selskapet Kistefos pant i alle fordringer for å sikre seg noen verdier før konkursen, skrev DN tidligere i uken.

Fusjonen mellom de to selskapene ble aldri gjennomført, selv om det er samme mann, Jon Apneseth, som i dag sitter som styreformann i begge selskap.

- Selskapet eksisterer fortsatt, sier advokat Håvard Wiker til digi.no Han er bobestyrer i konkursen.

- Vi har ikke rukket å sette oss inn i problematikken ennå, selv om vi er et godt stykke på vei. Jeg kan vanskelig tenke meg at det blir noe fusjon etter konkursåpning, sier han og bekrefter at Wapfactory har gitt Sysdeco et lån som de aldri kommer til å få tilbake.

- De pengene er nok tapt, sier Wiker og er mer opptatt av å selge innmaten i Sysdeco Mapmill.

Han skal i et møte i dag om salget av virksomheten som blant annet inkluderer Internett-kart og andre typer geografiske verktøy for bedrifter.

Dermed er det svært uklart hva som blir Wapfactorys skjebne fremover.

Til toppen