JUSS OG SAMFUNN

Kjøpte dyre biler og klokker: IT-ansatt svindlet til seg 42 millioner kroner

En tidligere HP-sjef brukte 42 millioner kroner av selskapets midler på personlig luksus som biler, klær, smykker og klokker.

HPs tidligere hovedkontor i San Jose, California. Illustrasjonsfoto.
HPs tidligere hovedkontor i San Jose, California. Illustrasjonsfoto. Foto: Coolcaesar
26. mars 2022 - 11:00

30-åringen erklærte seg skyldig i svindel, hvitvasking og falske skatteerklæringer i retten i Oakland. Det skriver The Register.

Den kvinnelige HP-ansatte jobbet som finansiell planlegger i den amerikanske delen av selskapet fra 2017 til 2021. Først som assistent, så som sjef.

Eget kredittkort

30-åringen hadde ansvaret for å betale leverandører og fikk sitt et eget kredittkort som hun kunne bruke fritt til formålet. Alle kjøp skulle godkjennes mot HPs interne systemer, og kvittering skulle legges inn med kjøpet. 

Allikevel klarte kvinnen å finne en måte å omgå systemet på.

Hun gjorde innbetalinger til kontoer hun selv disponerte og forfalsket dokumentasjonen som skulle legges ved. Mellom april 2018 og april 2021 skal hun ha brukt nærmere 42 millioner kroner av selskapet midler på personlig luksus. 

Alle transaksjonene skal ha vært på mellom 260.000 og 350.000 kroner, heter det i tiltalen.

Les også

Apple med forlik i svindel-sak

– Fortsatt ikke nok penger til printerblekk

Pengene skal ha gått med til å finansiere kjøp av biler fra Tesla og Porsche, klær fra Chanel, Dior, Gucci og Hermes – i tillegg til ringer, halskjeder og anheng fra ulike leverandører.

30-åringen skal også ha kjøpt klokker fra Audemars Piguet, Bulgari, Cartier og Rolex, skriver den britiske teknologiavisen. HP har ikke ønsket å kommentere saken. 

– Hun hadde fortsatt ikke råd til å kjøpe printer-blekk, kommenterer The Register-journalist Thomas Claburn tørt.

25-åring måtte betale tilbake 8,3 millioner

Digi har tidligere skrevet om en 25 år gammel ukrainsk mann som klarte å svindle til seg 86 millioner kroner fra Microsoft. Ukraineren klarte å lure til seg pengene ved å selge Microsoft-gavekort som han tilegnet seg på ulovlig vis.

Det skal han ha gjort ved å logge seg inn i nettbutikksystemene med en testkonto, for så å gi seg selv gavekort-kreditt.

Disse gavekortene skal han så ha solgt videre til rabattert pris. 

Kontoen var satt opp slik at det ikke skulle være mulig å bestille fysiske produkter, men programvareingeniøren skal allikevel hatt rettigheter til å generere verdifulle gavekort. 

25-åringen begynte i IT-giganten i 2016. Han jobbet der helt til han mistet jobben sommeren 2018. Svindlingen skal han ha startet med i 2017, ifølge selskapet. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

På pengene skal ukraineren ha levd godt. Han har blant annet sikret seg et hus i Washington til 14 millioner kroner. Mannen ble dømt til ni år i fengsel og måtte også betale selskapet 8,3 millioner dollar i oppreisning.  

Les også

Hun blir direktør i viktig region for Atea

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.