Kjør et helt Windows-miljø fra MP3-spilleren

Kjør et helt Windows-miljø fra MP3-spilleren

Det har lenge vært mulig å kjøre enkeltprogrammer fra mange USB-enheter. Nå kan et helt Windows-miljø kjøres derfra.

Flyttbare lagringsenheter, enten det er minnepinner, minnekort, mobiltelefoner, MP3-spillere eller USB-harddisker, er blitt allemannseie. Stadig lavere priser gjør at man får plass til stadig mer innhold på disse enhetene. De fleste benytter lagringsplassen til å oppbevare dokumenter og mediefiler på slike enheter, men mulighetene er langt større.

Det har etter hvert kommet en del programvare som kan kjøres direkte fra de flyttbare lagringsenhetene, uten at programvaren må installeres på vertsmaskinen. Dette gjør det enkelt for eierne av enhetene å ta i bruk sin egen favorittprogramvare på andres PC-er, uten å måtte installere noe.

I går lanserte RingCube Technologies en løsning som tar dette konseptet enda et stykke videre. Programvaren MojoPac, gjør det mulig å kjøre et slags virtuelt Windows-miljø direkte fra enhver enhet som dukker opp med en enhetsbokstav i Windows. I dette miljøet kan brukeren i teorien installere hva det måtte være av programvare, inkludert omfattende programmer som Microsoft Office og Adobe Photoshop. Også avanserte dataspill skal fungere - det er bare lagringsplassen på den flyttbare enheten som setter begrensninger for dette.

digi.no testet med Opera, noe som gikk helt smertefritt.

I tillegg til programvaren, vil MojoPac også ta vare på brukerdata og innstillinger. Det hele starter på noen sekunder.

Klikk på bildet for å se det i full størrelse

Hvor raskt MojoPac er, avhenger av hastigheten til lagringsenheten. Eldre USB-enheter uten støtte for USB 2.0 Hi-Speed, er lite egnet.

Ingen av filene i MojoPac-systemet blir noen gang overført til vertssystemet. Det skal heller ikke ligge igjen noen rester igjen i mellomlagre eller nettleserhistorikken. Det er likevel mulig å kopiere innhold mellom vertssystemet og MojoPac.

Når MojoPac kjøres, vises en verktøylinje øverst i skjermbildet. Fra denne er det blant annet mulig å veksle mellom vertssystemet og den virtuelle løsningen.

Programmet krever minst 128 MB ledig plass på den flyttbare lagringsenheten. I tillegg kommer plassen som kreves av dokumenter og programvare brukeren installerer i systemet.

Det hele kan testes fritt i 30 dager, men vil etter det koste mellom 25 og 50 dollar per lisens. Programvaren krever at vertssystemet er basert på Windows XP.

Til toppen