BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjør Linux rett i nettleseren

Denne gang helt uten plugins.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mai 2011 - 10:35

I slutten av april skrev digi.no at det er mulig å teste den nyeste versjonen av Linux-distribusjonen Ubuntu i nettleseren, uten at systemet må installeres på brukerens pc. Men denne løsningen krever at en Java-plugin er installert på pc-en.

Den franske utvikleren Fabrice Bellard har derimot gjort det mulig å kjøre blant annet Linux i et nettleservindu, uten bruk av plugins. Men riktignok bare med et kommandolinjegrensesnitt.

Det Bellard har gjort, er å lage en pc-emulator i JavaScript, hvor CPU-en oppfører omtrent som en 486-prosessor uten FPU (Floating-Point Unit). Hele JavaScript-koden er på omtrent 20 kilobyte.

En spesiell Linux-versjon er «installert» i emulatoren og starter automatisk opp når emulatoren åpnes. Den starter opp svært raskt i Firefox 4, noe tregere i Chrome 11. De øvrige nettleserne fungerer ikke, da de mangler støtte for Typed Arrays, opprinnelig en del av WebGL-spesifikasjonen til Khronos Group.

Linux-installasjonen som startes opp, er ganske begrenset når det gjelder applikasjoner og verktøy, men blant annet følger det med en versjon av redigeringsverktøy Emacs.

PC-emulatoren gir tilgang til et enkelt, men velkjent terminalvindu for Linux.
PC-emulatoren gir tilgang til et enkelt, men velkjent terminalvindu for Linux.

Bellard skriver på denne siden, som også inneholder en teknisk gjennomgang av løsningen, at han først og fremst har laget emulatoren for moro skyld, rett og slett fordi moderne JavaScript-motorer gjør det mulig.

Han ser likevel for seg at emulatoren kan nyttiggjøres i forbindelse med ytelsesmåling av JavaScript-motorer, i forbindelse med prosessering på klientsiden ved å bruke et x86-bibliotek eller til å bruke gammel DOS-programvare, for eksempel spill. Det sistnevnte vil dog kreve en mer avansert utgave av emulatoren.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.