Kjør programvare direkte fra USB-minne

Det hadde vært fint å kunne ta med deg programmet og lisensen din på en USB-pinne.

Det hadde vært fint å kunne ta med deg programmet og lisensen din på en USB-pinne.

U3 er en ny plattform basert på USB-baserte flashminnepinner som skal utvide disse enhetenes rolle fra å være rene lagringsenheter til ny konsumentprodukter som brukerne kan ta med seg når de er på farten. Tanken er først og fremst at brukerne skal kunne installere personlig programvare på disse enhetene og bruke dem i alle PC-er de måtte ha tilgang til.

Dette betyr at brukerne kan ta med seg sine favorittprogrammer, inkludert brukerdata og innstillinger, og kjøre dem med sitt personlige oppsett så snart USB-minnet er koblet til PC-en.

Like spennende som den praktiske muligheten, er følgene dette kan få for lisenser. I dag følger lisensen PCen programmet er installert på, men kunne man for eksempel brukt samme Office-lisens på jobb- og hjemme-PCen, hadde man spart betydelige summer.

U3 LLC, et selskap opprettet av flashminneprodusentene SanDisk og M-Systems, står bak plattformen, som ble offisielt lansert i forrige uke. Selskapet er i ferd med å utvikle en SDK (Software Development Kit), programmeringsgrensesnitt (API) og en supportinfrastruktur for utviklere som skal tilby opplæring og verktøy for å akselerere utviklingen og redusere tiden som kreves for å få produkter ut på markedet.

Målet med U3 er å bygge en robust teknologistandard for maskin- og programvare for å sikre kompatibilitet på tvers av leverandørene. Plattformen inkluderer U3 Lauchpad, et grafisk brukergrensesnitt som både utviklere og sluttbrukere må ta i bruk for å få tilgang til å kjøre programvaren, en webportal hvor utviklerne kan tilby U3-sertifisert programvare, enten gratis eller mot betaling, samt den nevnte SDK-en med eksempelkode, et standardsett med programmeringsgrensesnitt for applikasjoner, og dokumentasjon.

Allerede har flere IT-aktører meldt sin støtte til U3. Dette inkluderer Microsoft, McAfee, Corel, AOLs ICQ-tjeneste og Mozilla Foundation. Sistnevnte har allerede startet utviklingen av U3-versjoner av nettleseren Firefox og e-postklienten Thunderbird. Mer informasjon om de to versjonene finnes her og her , foreløpig kun i Windows-utgaver.

Det er ventet at de første ferdige, U3-kompatible produktene vil bli tilbudt nærmere sommeren.

Til toppen