«Kjør» Windows-apper i Chrome

Både Amazon og Adobe med nye strømmetjenester.

«Kjør» Windows-apper i Chrome
Adobes Photoshop Streaming er spesielt laget for Chrome OS-enheter. Bilde: Adobe

Applikasjonsstrømming er og for seg ikke noe nytt. Det vil si at klientapplikasjoner kjøres på en server, mens et bilde av brukergrensesnittet overføres til brukerens klient. Ofte kreves det en egen klientprogramvare på brukersiden, men det finnes unntak.

I forrige uke kom det et par nyheter innen dette området. Amazon kunngjorde at selskapets Amazon AppStream-tjeneste, som ble avduket for et år siden, har fått ny funksjonalitet som gjør at så godt som alle eksisterende Windows-applikasjoner kan strømmes umodifisert fra tjenesten og til en klient som ifølge Amazon kan kjøres i på en rekke plattformer, inkludert FireOS, Android, iOS, OS X, Windows og i Chrome-nettleseren.

Ifølge Amazon er det flere fordeler med en slik tilnærming. Det reduserer avhengigheten av at brukerne benytter et gitt operativsystem, og distribusjon og oppdatering av programvaren forenkles kraftig siden alt kjøres på samme sted.

Amazon AppStream-installasjon av Nvidia Design Garage, en applikasjon som utnytter GPU-støtten i Amazons g2-instanser.
Amazon AppStream-installasjon av Nvidia Design Garage, en applikasjon som utnytter GPU-støtten i Amazons g2-instanser. Bilde: Amazon

Applikasjonene kjøres i en type EC2-instans som er utstyrt med grafikkprosessor (GPU). Det gjør at også 3D-grafikk fungerer.

Kundene betaler per time med strømming. Det første året skal tilbys de første 20 timene per måneder gratis.

Photoshop

I september kunngjorde Adobe at selskapets Creative Cloud-produkter skal gjøres tilgjengelige for Chromebook. Nå har Project Photoshop Streaming, som det skrittet på veien heter, blitt gjort tilgjengelig i en temmelig begrenset betautgave. Foreløpig er det kun nordamerikanske undervisningskunder som tilbys tilgang til betaprogrammet, som skal pågå i seks måneder.

Men også enkelte amerikanske teknologiaviser har fått ta en titt.

Ifølge The Verge installeres klienten fra Chrome Web Store. Det er ikke snakk om hele Photoshop, men en klient som kobler Chrome til Googles Compute Engine hvor Photoshop CC 2014-appen strømmes fra. Den kjøres i Chrome, men i et vindu uten nettleserens vanlige felt og knapper.

I praksis dreier det seg om en videostrøm av Photoshop, samt JavaScript-kode på klientsiden som videresender brukerens handlinger tilbake til serveren. Så lenge mottakermaskinen og internettforbindelsen kan håndtere videostrømmen, skal de ikke være noen ytelsesmessige ulemper ved denne løsningen. Kravet til nettforbindelsen skal dog ikke være høyere enn 1 megabit per sekund. Videoformatet som benyttes er VP8.

Noen mangler skal de være likevel. Funksjonalitet som avhenger veldig av systemet grafikkprosessor, slik som 3D-funksjonaliteten i Photoshop, fungerer ikke. Adobe og Google jobber med å løse dette.

Heller ikke direkte utskrift støttes av den strømmede løsningen. Photoshop Streaming fungerer foreløpig kun med filer lagret i Google Drive, men Adobe opplyser at støtte for andre nettskytjenester er noe som planlegges.

– Selv Chromebooks til 200 dollar er fullt i stand til å dekode videostrømmen i sanntid, sier teknologidirektør Kirk Gould i Adobe, til CNET. Han lover den samme opplevelsen som det man får på en kostbar, stasjonær pc – noe mange studenter ikke har råd til.

Photoshop Streaming skal tilbys som en del av Creative Cloud-abonnementet.

    Les også: