Kjør Windows på Sun-maskiner

Sun lanserer nå et nytt tilleggskort som gjør det mulig for brukerne av de Unix-baserte arbeidsstasjonene å kjøre Windows-applikasjoner.

Sun lanserer nå et nytt tilleggskort som gjør det mulig for brukerne av de Unix-baserte arbeidsstasjonene å kjøre Windows-applikasjoner.

Tilleggskort til Sun-maskinene med innebygget PC-funksjonalitet er ikke noe nytt. Sun har i tre år tilbudt SunPC, et S-bus-basert kort med en innebygget AMD 5x86-prosessor med en klokkehastighet på 133 MHz. Denne er selvsagt ikke tilstrekkelig for å kunne konkurrere med dagens PC-er.

Det er nettopp det som er årsaken til at Sun nå lanserer SunPCi. Kortet skal sørge for at Sun ikke mister arbeidsstasjonskunder til Wintel-verdenen. Selskapet mener at en pris på 495 dollar er tilstrekkelig lav for å oppnå dette.

Ifølge News.com er det nye Sun-kortet basert på en AMD K6-2-prosessor med en klokkehastighet på 300 MHz og skal kjøre Calderas DR-DOS i bunnen. Valget av AMD som prosessorleverandør skal først og fremst skyldes at AMDs Socket 7-løsning tar mindre plass i maskinen enn Intels Slot 1-løsning som brukes av Pentium II og til dels Celeron.

Kortet skal ellers utstyres med mellom 64 og 256 MB minne, SoundBlaster-kompatibel lyd, USB-, parallell- og serieporter og 24-bits grafikk.

Kortet kan kobles til en PCI-kontakt i Suns Ultra-maskiner. Brukere som ønsker å kjøre Windows på kortet må enten installere dette selv eller få sin leverandør til å gjøre det. Sun ønsker ikke å være noen kanal for Microsofts produkter.

Brukerne av SunPCi-kortet kan altså kjøre både Unix-programvare og Windows-programvare på den samme maskinen. Dette gjøres ved enten å koble til en separat skjerm til SunPCi-kortet, eller ved å kjøre Windows-applikasjonene i et eget vindu i Solaris.

Spesiallaget programvare gjøre det mulig for kortet å utveksle informasjon med resten av maskinen. Dette inkluderer klipping og liming av tekst og objekter mellom de to operativsystemene. SunPCi-kortet vil også få tilgang til arbeidsstasjons harddisk, CD-ROM-spiller, diskettstasjon og nettverkskort.

SunPCi, som allerede er i masseproduksjon, vil i første omgang leveres med programvare for DOS og Windows 95/98. Sun holder fortsatt på å utvikle programvare slik at man også kan kjøre Windows NT på kortet.

Til toppen