Kjør Windows-programmer i Android

Avduket Wine for nettbrett og smartmobiler.

Kjør Windows-programmer i Android
Wine skal komme til ARM-baserte Android-enheter som dette Nexus 7-nettbrettet. Men det kreves x86-baserte enheter for å kjøre vanlig Windows-programvare. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press og digi.no

Programvaren Wine (Wine Is Not an Emulator) er formelt et kompatibilitetslag som gjør det mulig å kjøre mange Windows-applikasjoner, inkludert Office 2010 og Photoshop CS6, i Unix-lignende operativsystemer, inkludert Linux.

Android, Googles operativsystem for blant annet smartmobiler og nettbrett, er Linux-basert. Det er derfor ikke så overraskende at Wine for Android nå er under utvikling.

Under FOSDEM 2013 (Free and Open source Software Developers' European Meeting) som ble arrangert i Brussel i helgen, demonstrerte Alexandre Julliard, som har ledet Wine-prosjektet siden 1994, en tidlig Wine-utgave for Android. Dette skriver Phoronix.

Demoen ble kjørt i en Android-emulator på en MacBook. Det skal ha gått veldig sakte, men ifølge Phoronix skyldtes dette emulatoren.

Wine for Android er klart mest interessant for Android-enheter med x86-prosessor, en produktkategori som foreløpig er lite utbredt. For Windows-programvare kan ikke uten videre kjøres i Wine for ARM-baserte prosessorer. Det er langt enklere med x86-baserte nettbrett.

Julliards arbeidsgiver, CodeWeavers, mener ifølge Phoronix at Android-nettbrett med x86-prosessor vil være en kommersiell mulighet for blant annet selskapets CrossOver-produkt, som finnes til OS X og Linux.

Et Android-nettbrett med mulighet til å kjøre for eksempel Microsoft Office, vil for noen kunne være et alternativ til Windows 8-baserte nettbrett/hybrider. Men det vil avhenge av at Windows-applikasjonene kan kjøres i Wine med en ytelse som er til å leve med.

    Les også: