UTVIKLING

Kjører Qt-applikasjoner i nettleseren

Men avhenger av plugin-teknologi fra Google.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. des. 2009 - 08:44

Qt ble utviklet av norske Trolltech for å gjøre det enklere å utvikle kryssplattform-applikasjoner. Googles Native Client (NaCl) gjør det på sin side mulig å kjøre x86-kode inne i et lukket system (sandkasse) i tilknytning til en nettleser.

Fra et utviklersynspunkt kan NaCl sees på som et veldig lite operativsystem, og det har vekket interessen hos Qt-gruppen som nå er en del av Nokia.

Qt-gruppen etablerte nylig et prosjekt som kalles Lighthouse, hvor det uoffisielle målet er at det tillater enhver Qt-utvikler å lage en Qt-utgave for sin favorittplattform.

Morten Sørvig har på fritiden utviklet en tidlig utgave av Qt for NaCl, noe som gjør det mulig å kjøre Qt-baserte programmer i nettlesere med NaCl.

Ifølge Sørvig er Qt for NaCl foreløpig begrenset til at QtCore og QtGui kompilerer, og det tilbys mer eller mindre støtte for timere, mus og tastatur. Det opplyses om at applikasjoner som skal kjøres i NaCl må inkludere sine egne fonter.

Det er fullt mulig å teste Qt for NaCl allerede nå. Nedlastingslenker og mer informasjon finnes i dette blogginnlegget. Der finnes det også en video av en enkel men fungerende Qt for NaCl-applikasjon.

Qt-widget som kjøres ved hjelp av Qt for NaCl og Native Client i Firefox.
Qt-widget som kjøres ved hjelp av Qt for NaCl og Native Client i Firefox. Bilde: Qt Labs
Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.